Autisme diagnose bij volwassenen

Autisme diagnose bij volwassenen

Autisme diagnose bij volwassenen

 

Autisme wordt vaak gezien als een ontwikkelingsstoornis die vaak bij kinderen voor komt. Toch zijn er ook steeds meer volwassenen die de diagnose autisme krijgen. Hulpverleners kunnen moeite hebben met het herkennen van autisme bij volwassenen, omdat zij manier hebben gevonden om met hun klachten om te gaan en de klachten voor de omgeving goed kunnen verbergen. Er zijn bijvoorbeeld veel vrouwen die pas op latere leeftijd een autisme diagnose kregen, omdat ze zichzelf veel compensatiestrategieën hadden aangeleerd, die door eerdere behandelaars niet werden herkend. Een diagnose autisme bij volwassenen kan dan voor opheldering zorgen.

 

Autisme op latere leeftijd

Vaak komt er op latere leeftijd toch een moment dat autisme steeds lastiger te camoufleren is en klachten duidelijker aanwezig zijn. Mensen met kenmerken van autisme hebben bijvoorbeeld problemen in sociale interactie, problemen op het gebied van communicatie en hebben beperkte, repetitieve en stereotype patronen in gedrag, interesses en activiteiten. Een diagnose voor autisme bij volwassenen kan een verklaring geven voor de klachten die iemand heeft.

Bzonder biedt diagnostiek zonder wachtlijsten. In 5 weken* heb jij je diagnose en psychologische rapportage. Behoefte aan een sneller traject? Ga dan voor een spoedverzoek.*

* Na eerste consult van het diagnostiek traject. Het eerste consult van het diagnostiek traject, is het intake consult dat volgt op je pre-intake. Als in deze periode feestdagen of vakanties vallen, kan de doorlooptijd wat langer zijn.
* Kijk voor de actuele stand van zaken op onze hoofdpagina in het menu.

Kenmerken van autisme bij volwassenen

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis (“diep doordringend”). Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid.

Hier kun je meer lezen over de kenmerken van autisme bij volwassenen.

 

Waarom een autisme diagnose voor volwassenen?

In een diagnostiek traject wordt een eventuele autisme diagnose voor volwassenen gesteld. Dit doen we  vanuit de zogeheten ‘DSM classificatie’ van de symptomen die je ervaart. Hierbij kijken we of je klachten vallen binnen het autisme spectrum. Daarnaast is er ook een beschrijvende diagnose. Dit geeft meer inzicht in je klachten en waar deze klachten vandaan komen.

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent.

 

Wil je meer informatie over een diagnose? Neem hier contact met ons op.

Premium zorg Contact

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Een partner met autisme

Begeleiding bij autisme

Loopbaanadvies bij autisme

Autisme test

Bzonder helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.