Autisme diagnose bij volwassenen

Autisme diagnose bij volwassenen

Autisme diagnose bij volwassenen

 

Autisme wordt vaak gezien als een ontwikkelingsstoornis die vaak bij kinderen voor komt. Toch zijn er ook steeds meer volwassenen die de diagnose autisme krijgen. Hulpverleners kunnen moeite hebben met het herkennen van autisme bij volwassenen, omdat zij manier hebben gevonden om met hun klachten om te gaan en de klachten voor de omgeving goed kunnen verbergen. Er zijn bijvoorbeeld veel vrouwen die pas op latere leeftijd een autisme diagnose kregen, omdat ze zichzelf veel compensatiestrategieën hadden aangeleerd, die door eerdere behandelaars niet werden herkend. Een diagnose autisme bij volwassenen kan dan voor opheldering zorgen.

 

Autisme op latere leeftijd

Vaak komt er op latere leeftijd toch een moment dat autisme steeds lastiger te camoufleren is en klachten duidelijker aanwezig zijn. Mensen met kenmerken van autisme hebben bijvoorbeeld problemen in sociale interactie, problemen op het gebied van communicatie en hebben beperkte, repetitieve en stereotype patronen in gedrag, interesses en activiteiten. Een diagnose voor autisme bij volwassenen kan een verklaring geven voor de klachten die iemand heeft.

Bzonder biedt diagnostiek zonder wachtlijsten. In 5 weken* heb jij je diagnose en psychologische rapportage. Behoefte aan een sneller traject? Ga dan voor een spoedverzoek.**

* Als in deze periode feestdagen of vakanties vallen, kan de doorlooptijd wat langer zijn.
** Kijk voor de actuele stand van zaken op onze hoofdpagina in het menu.

Kenmerken van autisme bij volwassenen

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis (“diep doordringend”). Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid.

Hier kun je meer lezen over de kenmerken van autisme bij volwassenen.

 

Waarom een autisme diagnose voor volwassenen?

In een diagnostiek traject wordt een eventuele autisme diagnose voor volwassenen gesteld. Dit doen we  vanuit de zogeheten ‘DSM classificatie’ van de symptomen die je ervaart. Hierbij kijken we of je klachten vallen binnen het autisme spectrum. Daarnaast is er ook een beschrijvende diagnose. Dit geeft meer inzicht in je klachten en waar deze klachten vandaan komen.

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent.

 

Wil je meer informatie over een diagnose? Neem hier contact met ons op.

Whatsapp met ons Contact

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Een partner met autisme

Begeleiding bij autisme

Loopbaanadvies bij autisme

Autisme test

Bzonder helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

Autisme diagnose volwassenen

Ben je op zoek naar een autisme diagnose voor volwassenen?

Bzonder biedt (online) diagnostiek voor autisme zonder wachtlijsten. In 5 weken* heb jij je (eventuele) autisme diagnose voor volwassenen en psychologische rapportage. Sneller nodig? Ga dan voor een spoedverzoek.**

* Als in deze periode feestdagen of vakanties vallen, kan de doorlooptijd wat langer zijn.
** Kijk voor de actuele stand van zaken op onze hoofdpagina in het menu.

 

Wat is autisme diagnostiek?

In een diagnostiek traject wordt een diagnose gesteld, zoals een autisme diagnose voor volwassenen. Een diagnose bestaat uit een zogeheten ‘DSM classificatie’ van de symptomen die je ervaart. Bijvoorbeeld of je klachten vallen binnen het autisme spectrum, of juist passen bij autisme of iets anders. Daarnaast is er ook een beschrijvende diagnose. Dit geeft aan wat er met je aan de hand is en waarom.

 

Waarom een autisme diagnose voor volwassenen bij Bzonder?

Bzonder! Zorg & Coaching is de specialist bij ADHD, ADD, autisme en burnout. Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Vanzelfsprekend zijn we gebonden aan standaarden en DSM classificaties, dit is de basis van diagnostiek. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent. We zien bijvoorbeeld regelmatig vrouwen met burnoutklachten, waarbij uiteindelijk blijkt dat ze autisme hebben. Ze hebben zich dan allerlei (uitputtende) sociale strategieën hebben aangeleerd om hun autisme te verbloemen, die door eerdere behandelaars niet werden herkend.

Daarnaast doen we uitgebreid onderzoek naar verschillende  onderdelen van jouw persoonlijkheid en klachten. We kijken dus niet alleen naar of je wel of niet één bepaalde diagnose hebt, maar onderzoeken jou als geheel. Dit betekent dat een completer plaatje krijgt van waar jouw klachten vandaan komen. Je krijgt van ons een complete psychologische rapportage na afronding.

Tot slot hebben we geen wachtlijsten. Wanneer jij zelf flexibel bent in jouw afspraakmogelijkheden, kan je bij ons direct* beginnen om uit te vinden of jij een autisme diagnose hebt.

 

Wat kost een autisme diagnose voor volwassenen?

Het tarief voor een autisme diagnose vindt je op deze pagina.

 

Hoe ziet het traject tot een autisme diagnose eruit?

Afhankelijk van je precieze diagnostiekvraag, doorloop je het enkelvoudige, complexe of spoedtraject. Voorafgaand aan je eerste afspraak, ontvang je een aantal vragenlijsten. Deze vul je in voor deze afspraak. De eerste afspraak is een intakegesprek (90min), waarin we je allerlei vragen stellen over jezelf, je omgeving, je verleden en hoe je in het leven staat. De tweede en soms derde afspraak bestaan uit psychodiagnostische vragenlijsten (120-180min) of ander testmateriaal. Daarnaast heb je nog een consult met een tweede intaker. Wanneer alle informatie is verwerkt, ontvang je je psychologische rapportage, waarin je eventuele autisme diagnose wordt vermeld en uitgelegd. Ook heb je een afsluitend adviesgesprek met de intaker (45min). Minimaal één consult vind altijd plaats middels videobellen.

 

De snelle checks

✓ Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig

✓ We hebben geen wachtlijst

✓ Geschikt voor 16+

✓ Geen vergoeding door verzekering (dit geldt voor elke zorgverzekering in Nederland bij een losstaand diagnostiektraject)

✓ Op kantoorlocatie van Bzonder in Tilburg

 

Meer weten of aanmelden?

Neem contact met ons op. Je kan ook eerst een korte autisme test doen.

Contact

 

Mogelijk ook interessant voor jou

Loopbaanadvies bij autisme

Relatietherapie bij autisme

Kenmerken autisme bij volwassenen

Behandeling autisme

Test: Heb jij autisme?

 

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.