Juiste diagnose volwassenen

Juiste diagnose volwassenen

Juiste diagnose volwassenen

Je weet dat er iets aan de hand is, maar kunt er niet goed de vinger op leggen wat het precies is. Misschien heb je het er over gehad met de huisarts of heb je vroeger onderzoeken laten doen. De laatste tijd krijg je steeds meer last van klachten en je hebt het idee dat de mensen om je heen er ook onder lijden. Een juiste diagnose voor volwassenen kan dan voor opheldering zorgen.

Bzonder biedt diagnostiek zonder wachtlijsten. In 5 weken* heb jij een juiste diagnose voor volwassenen en een psychologische rapportage. Sneller nodig? Ga dan voor een spoedverzoek.**

* Als in deze periode feestdagen of vakanties vallen, kan de doorlooptijd wat langer zijn.
** Kijk voor de actuele stand van zaken op onze hoofdpagina in het menu.

Juiste diagnose voor volwassenen

Vaak komt er op latere leeftijd een moment dat bepaalde klachten steeds lastiger te camoufleren zijn en deze duidelijker aanwezig zijn. Volwassenen met autisme hebben bijvoorbeeld problemen in sociale interactie, problemen op het gebied van communicatie en hebben beperkte, repetitieve en stereotype patronen in gedrag, interesses en activiteiten.

Er zijn veel vrouwen die pas op latere leeftijd een diagnose voor ADHD of autisme krijgen, omdat door aangeleerde compensatiestrategieën ADHD of autisme niet eerder werd herkend. Een juiste diagnose voor volwassenen kan duidelijkheid geven en zorgen voor rust en acceptatie na een periode van onzekerheid.

Kenmerken van autisme of ADHD

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis (“diep doordringend”). Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid. Hier kun je meer lezen over de kenmerken van autisme bij volwassenen.

ADD staat voor attention deficit disorder, ofwel aandachtstekortstoornis. Het is een subtype van ADHD. In de diagnostiek van ADHD wordt onderscheid gemaakt tussen drie subtypen : een type waarbij het aandachtstekort op de voorgrond staat (ookwel ADD genoemd), een type waarbij de hyperactiviteit/impulsiviteit op de voorgrond staat, en het gecombineerde type. Meer lezen over de kenmerken van ADD kan hier.

Waarom een diagnose?

In een diagnostiek traject wordt een eventuele diagnose gesteld. Dit bestaat uit een zogeheten ‘DSM classificatie’ van de symptomen die je ervaart. Hierbij kijken we of je klachten vallen binnen het autisme spectrum of juist passend zijn bij AD(H)D. Daarnaast is er ook een beschrijvende diagnose. Dit geeft aan wat er met je aan de hand is en waar bepaalde klachten vandaan komen.

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent. Een juiste diagnose voor volwassenen kan heel waardevol zijn.

Wil je meer informatie over diagnostiek? Neem hier contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Onderzoek

Relatietherapie bij autisme / ADHD

Loopbaanadvies bij autisme

Diagnose bij depressie

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.