Kenmerken ADD volwassenen

Kenmerken van ADD bij volwassenen

Welke signalen herken jij bij jezelf?

ADD staat voor attention deficit disorder, ofwel aandachtstekortstoornis. Het is een subtype van ADHD. In de diagnostiek van ADHD wordt onderscheid gemaakt tussen drie subtypen : een type waarbij het aandachtstekort op de voorgrond staat (ookwel ADD genoemd), een type waarbij de hyperactiviteit/impulsiviteit op de voorgrond staat, en het gecombineerde type.

De klachten bij ADD vallen dus vooral in de categorie aandachtstekort:

  • Ik ben heel snel afgeleid
  • Ik kan moeilijk de draad weer oppakken als ik afgeleid ben
  • Ik kan me niet goed inbeelden hoe ik een taak moet aanpakken
  • Ik vind het moeilijk om de stappen op een rijtje te krijgen die ik moet doen om een doel te bereiken
  • Ik vind het moeilijk om het doel op de lange termijn voor ogen te houden als ik met vervelende taken bezig ben

Kenmerken van ADD bij volwassenen zijn vaak ook:

  • Oververmoeidheid
  • Stemmingsproblemen
  • Laag zelfbeeld

Herkenbaar? Doe de ADD test voor volwassenen en kijk of jij je herkent in de kenmerken van ADD.

In dit figuur zie je hoe de kenmerken van ADD bij volwassenen samenhangen en hoe de klachten elkaar kunnen versterken:

Klachtenschema ADD

ADD is toch een kinderstoornis?

ADD is een ontwikkelingsstoornis. Kinderen met ADD ontwikkelen zich op bepaalde gebieden langzamer dan kinderen zonder ADD. Bij sommige kinderen vallen de symptomen snel op en wordt de diagnose in de kindertijd gesteld. Veel mensen denken dat ADD een aandoening is die kinderen hebben en die vanzelf weer overgaat. Op de website van de Hersenstichting staat te lezen dat bij eenderde van de kinderen met ADD, de stoornis nog steeds aanwezig is wanneer zij volwassen zijn.

Maar niet alle kinderen met ADD krijgen in hun kindertijd een diagnose. Dan kan omdat de klachten minder opvallend zijn, maar ook vaak omdat die kinderen hun problemen compenseren. Bijvoorbeeld met hun intelligentie, of een door veel energie te stoppen in het toch meekomen met de andere kinderen (soms perfectionisme). Vaak lijden deze kinderen onder hun klachten, maar dat wordt niet altijd gezien door de omgeving. Als deze kinderen opgroeien schiet de compensatie soms tekort, waardoor ze oververmoeid zijn, gestresst of zelfs een burn-out krijgen. Ook komt het voor dat ze als volwassenen taken uit de weg gaan, omdat ze verwachten dat het ze toch niet zal lukken. Hierdoor komt het vaak voor dat mensen met ADD onder hun niveau presteren.

 

Executieve functies

Een van de theorieën over de oorzaak van ADD, is de Executieve Functiestheorie van Russell A. Barkley, een Amerikaanse psycholoog en onderzoeker die zich veel met ADD (bij volwassenen) bezighoudt. Op basis van vele onderzoeken die hij heeft gedaan, stelt hij dat de problemen bij ADD veroorzaakt worden door problemen in de ontwikkeling van de executieve functies. Jouw brein gebruikt die functies om er zo goed mogelijk voor te zorgen dat je op je doel af gaat en succesvol bent. Voorbeelden zijn zelfbewustzijn, zelfbeheersing, aandacht en werkgeheugen. Verschillende hersengebieden moeten hiervoor samenwerken en dat doen ze door te communiceren via boodschapperstoffen in je hersenen, ook neurotransmitters genoemd. Hier lijken hersenen van mensen met ADD af te wijken van hersenen van mensen zonder ADD. De neurotransmitters dopamine en norepinefrine kunnen hun werk minder goed doen, doordat de hersencellen de stof niet goed doorgeven. Daardoor worden impulsen minder goed geremd (hyperactiviteit/impulsiviteit) en is er te weinig werkgeheugen beschikbaar om een stappenplan te maken, je te concentreren op een taak, jezelf te blijven motiveren terwijl je bezig bent met iets saais. Je zou kunnen zeggen dat het filter dat jouw werkgeheugen leeg moet houden niet goed werkt, waardoor je werkgeheugen steeds vervuild wordt met niet-relevante informatie.

ADD-coaching kan je helpen overzicht en structuur te creëren.
Psychologische behandeling kan op verschillende punten aangrijpen op de verschillende onderdelen van bovenstaand figuur.

 

Meer weten of aanmelden?

Contact

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

✓ Vaak vergoed door de werkgever

✓ Private, premium en zakelijke trajecten

✓ Online of op kantoorlocatie van Bzonder

 

Mogelijk ook interessant voor jou

Behandeling ADHD

Diagnose ADHD

Premium zorg

Loopbaanadvies

Jobcoaching

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.