Juiste diagnose

Juiste diagnose

Juiste diagnose

Het belang van een juiste diagnose

Je weet dat er iets aan de hand is, maar kunt er niet goed de vinger op leggen wat het precies is. Misschien heb je het er over gehad met de huisarts of heb je vroeger onderzoeken laten doen. De laatste tijd krijg je er steeds meer last van klachten en je hebt het idee dat de mensen om je heen er ook onder lijden. Een juiste diagnose kan dan voor opheldering zorgen.

Bzonder biedt diagnostiek zonder wachtlijsten. In 5 weken* heb jij je diagnose en psychologische rapportage. Sneller nodig? Ga dan voor een spoedverzoek.**

* Als in deze periode feestdagen of vakanties vallen, kan de doorlooptijd wat langer zijn.
** Kijk voor de actuele stand van zaken op onze hoofdpagina in het menu.

Contact

 

Juiste diagnose op latere leeftijd

Vaak komt er op latere leeftijd een moment dat bepaalde problemen steeds lastiger zijn te camoufleren en klachten duidelijker aanwezig zijn. Mensen met kenmerken van autisme hebben bijvoorbeeld problemen in sociale interactie of problemen op het gebied van communicatie.

Er zijn veel vrouwen die pas op latere leeftijd een diagnose voor ADHD of autisme krijgen, omdat door aangeleerde compensatiestrategieën ADHD of autisme niet werd herkend. Een juiste diagnose kan duidelijkheid geven en zorgen voor rust en acceptatie na een periode van onzekerheid.

diagnose

Kenmerken van autisme of ADHD

Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis (“diep doordringend”). Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid. Hier kun je meer lezen over de kenmerken van autisme bij volwassenen.

ADD staat voor attention deficit disorder, ofwel aandachtstekortstoornis. Het is een subtype van ADHD. In de diagnostiek van ADHD wordt onderscheid gemaakt tussen drie subtypen : een type waarbij het aandachtstekort op de voorgrond staat (ookwel ADD genoemd), een type waarbij de hyperactiviteit/impulsiviteit op de voorgrond staat, en het gecombineerde type. Meer lezen over de kenmerken van ADD kan hier.

 

Waarom een diagnose?

In een diagnostiek traject wordt een eventuele diagnose gesteld. Dit bestaat uit een zogeheten ‘DSM classificatie’ van de symptomen die je ervaart. Bijvoorbeeld of je klachten vallen binnen het autisme spectrum, of juist passen bij ADHD of iets anders. Daarnaast is er ook een beschrijvende diagnose. Dit geeft aan wat er met je aan de hand is en waarom.

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent. Een juiste diagnose kan heel waardevol zijn.

 

Waarom diagnostiek voor volwassenen bij Bzonder?

Bzonder! Zorg & Coaching is de specialist bij ADHD, ADD, autisme en burnout. Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Vanzelfsprekend zijn we gebonden aan standaarden en DSM classificaties, dit is de basis van diagnostiek. Voor ons is diagnostiek echter niet alleen ‘symptomen vinken’, maar ook kijken naar wie jij bent. We zien bijvoorbeeld regelmatig vrouwen met burnoutklachten, waarbij uiteindelijk blijkt dat ze autisme hebben. Ze hebben zich allerlei (uitputtende) sociale strategieën aangeleerd om hun autisme te verbloemen. Hierdoor werd dit door eerdere behandelaars niet herkend.

Daarnaast doen we uitgebreid onderzoek naar verschillende  onderdelen van jouw persoonlijkheid en klachten. We kijken dus niet alleen naar of je wel of niet één bepaalde diagnose hebt, maar onderzoeken jou als geheel. Hierdoor krijg je een completer plaatje van waar jouw klachten vandaan komen. Ook krijg je van ons een complete psychologische rapportage na afronding.

 

Wil je meer informatie over diagnostiek? Neem hier contact met ons op.

Whatsapp met ons Contact

 

De snelle checks

✓ Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig

✓ We hebben geen wachtlijst

✓ Geschikt voor 16+

✓ Geen vergoeding door verzekering (dit geldt voor elke zorgverzekering in Nederland bij een losstaand diagnostiektraject)

✓ Op kantoorlocatie van Bzonder in Tilburg

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Een partner met autisme

Relatietherapie bij autisme / ADHD

Loopbaanadvies bij autisme

Burn-out test

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.