Hoe kun je goed omgaan met een partner met autisme? Lees hier de tips!

Hoe kun je goed omgaan met een partner met autisme? Lees hier de tips!

Hoe kun je goed omgaan met een partner met autisme? Lees hier de tips!

Iedere dag is anders wanneer je een relatie hebt met iemand met autisme, never a dull day! De ene dag kun je samen keihard lachen terwijl je de dag erna misschien even flink tot tien moet tellen.

Heb je een partner met autisme en ben je op zoek naar tips voor je relatie en de omgang met je partner? Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor autisme. We helpen je graag op weg met tips voor jou als partner van iemand met autisme.

Een partner met autisme

Voor de buitenwereld is er niks aan de hand, maar zelf kun je niet ontkennen dat het autisme van je partner wel een flinke rol speelt binnen de relatie. De communicatie tussen jullie loopt soms stroef en je kunt het gevoel hebben dat jij de meeste verantwoordelijkheid draagt in jullie relatie.

Het is belangrijk om een goede balans te hebben in je relatie. Zorgen voor een prettige manier van omgang die voor jullie beiden goed werkt is van belang, zo voorkom je dat autisme tussen jullie in komt te staan.
Door rekening te houden met een aantal dingen en te werken aan knelpunten kun je de relatie onderhouden of verbeteren.

Goede communicatie

Helder communiceren kan een struikelblok zijn voor mensen met autisme. Toch is een goede communicatie de sleutel tot een stabiele relatie. Mensen met autisme vinden het lastig om bepaald gedrag en emoties goed te begrijpen. Probeer op een zo bondige manier uit te leggen waar je tegenaan loopt en wat dat met jou doet. Vind je partner het lastig om emoties te benoemen en duidelijk aan te geven wat er dwars zit? Probeer dan door gerichte vragen te stellen er achter te komen wat er aan de hand is.
Misschien neem jij (onbewust) veel taken van je partner over, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn. Maak dit bespreekbaar, zo voorkom je frustraties en daarmee ook ruzie. Naar elkaar uitspreken wat jullie behoeften en verwachtingen zijn is van belang.

Herkennen van autisme

Als partner van iemand met autisme kan het helpen om je te verdiepen in de kenmerken van autisme. Door meer inzicht te hebben in wat autisme voor iemand betekenend kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door autisme veroorzaakt wordt. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen is het makkelijker er begrip voor op te brengen en in te schatten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heeft je partner (nog) geen diagnose? Dan kan het goed zijn om te informeren naar de mogelijkheden om een diagnosetraject in te gaan en zo duidelijkheid te krijgen voor zowel je partner als voor jou.

Routine en duidelijkheid

Mensen met autisme kunnen er moeite mee hebben om overzicht te houden over hun taken en afspraken. Het kan helpen om een bepaalde routine of volgorde aan te houden. Je kunt afspraken zichtbaar maken door bijvoorbeeld een bord in de keuken op te hangen met de agenda voor de week. Zijn er bepaalde taken die je aan je partner wil toebedelen, zoals in het huishouden? Maak een duidelijke lijst met eventueel een korte omschrijving.

Beperkt ondersteuning bieden

Als partner van iemand met autisme kan de neiging soms groot zijn om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goed bedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ bij jou resulteren in vermoeidheid en stress. Het is dus goed om hier een balans in te vinden zodat de relatie niet scheef groeit.

Hulp zoeken

Kom je er samen niet uit? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij autisme in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

Meer weten over relatietherapie bij autisme of aanmelden? Neem contact met ons op.

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij autisme

Hulp bij een relatie bij autisme

Relatie advies bij autisme

Tips voor een goede communicatie

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van je computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Het is mogelijk dat we deze instrumenten gebruiken om informatie op onze systemen te achterhalen en om bepaalde categorieën van gebruikers te identificeren aan de hand van items zoals IP-adres, domein, browser type en bezochte pagina's. Deze informatie wordt meegedeeld aan onze webmasters die deze informatie gebruiken om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te analyseren en om te garanderen dat onze website functioneert als een bruikbare en effectieve bron van informatie. Voor cookies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website hebben wij jouw toestemming nodig. Bij het eerste bezoek aan de website wordt jouw ondubbelzinnige toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Je kunt jouw browser zo instellen dat je tijdens het bezoek aan de website geen niet-functionele cookies ontvangt. Deze privacy voorwaarden zijn alleen van toepassing op het gebruik van de cookies van Bzonder. Het gebruik van cookies en andere technieken gebruikt door derde partijen is onderworpen aan hun eigen privacy voorwaarden. Je kunt cookies uitzetten. Dit doe je in je internetbrowser. Als je in je browser het gebruik van cookies hebt uitgezet kun je nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van je IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder. De verkregen informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij het EU - US Privacy Shield verdrag van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Google kan jouw informatie slechts aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Lees voor meer informatie Google's Privacy Policy.

Tawk.to
Bzonder maakt gebruik van tawk.to, een live chat oplossing van tawk.to Ltd. Tawk.to maakt gebruik van cookies om Bzonder te helpen bezoekers te identificeren en te volgen binnen onze website. Alle communicatie tussen Bzonder en onze bezoekers beveiligd.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met [email protected]

Sluiten