Omgaan met een partner met autisme? Lees onze tips!

Omgaan met een partner met autisme? Lees onze tips!

Omgaan met een partner met autisme? Lees onze tips!

 

Iedere dag is anders wanneer je een relatie hebt met iemand met autisme, never a dull day! De ene dag kun je samen keihard lachen terwijl je de dag erna misschien even flink tot tien moet tellen. Tips voor een relatie met een partner met autisme kunnen je hierbij helpen.

Heb je een partner met autisme en ben je op zoek naar tips voor je relatie en de omgang met je partner? Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor autisme. We helpen je graag op weg met tips voor jou als partner van iemand met autisme.

Een partner met autisme

Voor de buitenwereld is er niks aan de hand, maar zelf kun je niet ontkennen dat het autisme van je partner wel een flinke rol speelt binnen de relatie. De communicatie tussen jullie loopt soms stroef en je kunt het gevoel hebben dat jij de meeste verantwoordelijkheid draagt in jullie relatie.

Het is belangrijk om een goede balans te hebben in je relatie. Zorgen voor een prettige manier van omgang die voor jullie beiden goed werkt is van belang, zo voorkom je dat autisme tussen jullie in komt te staan.
Door rekening te houden met een aantal dingen en te werken aan knelpunten kun je de relatie onderhouden of verbeteren. Hieronder vind je tips voor een relatie met een partner met autisme.

tips partner met autisme

Goede communicatie

Eén van de tips voor ene relatie met een partner met autisme is communicatie. Helder communiceren kan een struikelblok zijn voor mensen met autisme. Toch is een goede communicatie de sleutel tot een stabiele relatie. Mensen met autisme vinden het lastig om bepaald gedrag en emoties goed te begrijpen. Probeer op een zo bondige manier uit te leggen waar je tegenaan loopt en wat dat met jou doet. Vind je partner het lastig om emoties te benoemen en duidelijk aan te geven wat er dwars zit? Probeer dan door gerichte vragen te stellen er achter te komen wat er aan de hand is.
Misschien neem jij (onbewust) veel taken van je partner over, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn. Maak dit bespreekbaar, zo voorkom je frustraties en daarmee ook ruzie. Naar elkaar uitspreken wat jullie behoeften en verwachtingen zijn is van belang.

Herkennen van autisme

Als partner van iemand met autisme kan het helpen om je te verdiepen in de kenmerken van autisme. Door meer inzicht te hebben in wat autisme voor iemand betekenend kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door autisme veroorzaakt wordt. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen is het makkelijker er begrip voor op te brengen en in te schatten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heeft je partner (nog) geen diagnose? Dan kan het goed zijn om te informeren naar de mogelijkheden om een diagnosetraject in te gaan en zo duidelijkheid te krijgen voor zowel je partner als voor jou.

Routine en duidelijkheid

Mensen met autisme kunnen er moeite mee hebben om overzicht te houden over hun taken en afspraken. Het kan helpen om een bepaalde routine of volgorde aan te houden. Je kunt afspraken zichtbaar maken door bijvoorbeeld een bord in de keuken op te hangen met de agenda voor de week. Zijn er bepaalde taken die je aan je partner wil toebedelen, zoals in het huishouden? Maak een duidelijke lijst met eventueel een korte omschrijving.

Beperkt ondersteuning bieden

Als partner van iemand met autisme kan de neiging soms groot zijn om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goed bedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ bij jou resulteren in vermoeidheid en stress. Het is dus goed om hier een balans in te vinden zodat de relatie niet scheef groeit.

Hulp zoeken

Kom je er samen niet uit? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij autisme in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

Meer weten over tips,  relatietherapie bij autisme of aanmelden? Neem contact met ons op.

Contact Whatsapp met ons

 

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van autisme en ADHD/ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken.

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij autisme

Hulp bij een relatie bij autisme

Relatie advies bij autisme

Tips voor een goede communicatie

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.