Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Iedere dag is anders wanneer je een relatie hebt met iemand met ADD, never a dull day! De ene dag kun je samen lachen terwijl je de dag erna misschien ruzie hebt. Ben je partner van iemand met ADD en ben je op zoek naar tips voor je relatie en de omgang met je partner? Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor ADD. We helpen je graag op weg met tips voor jou als partner van iemand met ADD.

Een relatie met een partner met ADD

Voor de buitenwereld is er niks aan de  hand, maar zelf kun je niet ontkennen dat de ADD van je partner wel een flinke rol speelt in de relatie. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat de meerderheid van de verantwoordelijkheden binnen jullie relatie op jouw schouders terecht komt.
Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden in de relatie. En een manier van omgang die voor jullie beiden goed werkt en er voor zorgt dat de ADD niet tussen jullie in komt te staan.

tips partner met add

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden en waar je aan kunt werken om de relatie te onderhouden of te verbeteren.

Goede communicatie

Eén van de tips voor een fijne relatie met een partner me ADD betreft communicatie. Een goede communicatie is de sleutel tot een stabiele relatie. Maar helder communiceren kan voor mensen met ADD een behoorlijke uitdaging zijn. Probeer echt naar elkaar te luisteren en jezelf in de ander te verplaatsen.  Misschien ben jij zo lief om je partner te helpen herinneren aan bepaalde afspraken, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn. Het is goed om je verwachtingen en behoeften duidelijk aan te geven. Door samen afspraken te maken kunnen frustraties en onbegrip voorkomen worden.

Vind je partner het lastig om emoties te benoemen en duidelijk aan te geven wat er dwars zit? Probeer dan door gerichte vragen te stellen er achter te komen wat er aan de hand is.

Herkennen van ADD

Als partner van iemand met ADD kan het zinnig zijn om je te verdiepen in de kenmerken van ADD. Door meer inzicht te krijgen in wat ADD voor iemand betekend, kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door de ADD veroorzaakt wordt. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen is het makkelijker er begrip voor op te brengen en in te schatten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heeft je partner (nog) geen diagnose? Dan kan het goed zijn om te informeren naar de mogelijkheden om een diagnosetraject in te gaan en zo duidelijkheid te krijgen voor zowel je partner als voor jou.

Blijven lachen

Lachen is vaak het beste medicijn! Probeer samen de humor van de situaties in te zien en bespreek wat je kunt doen om het een volgende keer te voorkomen. Benader de knelpunten op een luchtige manier; zo voorkom je dat de problemen die te maken hebben met ADD de overhand nemen in de relatie.

Beperkt ondersteuning bieden

Als partner van iemand met ADD kan de neiging soms groot zijn om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goed bedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ bij jou resulteren in vermoeidheid en stress. Het is dus goed om hier een balans in te vinden zodat de relatie niet scheef groeit. Denk bijvoorbeeld in alleen ondersteuning bieden bij de belangrijkste taken.

Hulp zoeken

Kom je er samen niet uit? Zijn deze tips voor een relatie met een partner met ADD niet voldoende? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij ADD in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

 

Meer weten over relatietherapie bij ADD of aanmelden? Neem contact met ons op.

Contact Whatsapp met ons

 

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van autisme en ADHD/ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken.

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij ADD

Diagnostiek 

Hulp bij een relatie bij ADD

Diagnose ADD bij vrouwen

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.