Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Een partner met ADD? Tips voor een fijne relatie

Iedere dag is anders wanneer je een relatie hebt met iemand met ADD, never a dull day! De ene dag kun je samen lachen terwijl je de dag erna misschien ruzie hebt.

Ben je partner van iemand met ADD en ben je op zoek naar tips voor je relatie en de omgang met je partner? Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor ADD. We helpen je graag op weg met tips voor jou als partner van iemand met ADD.

Een relatie met een partner met ADD

Voor de buitenwereld is er niks aan de  hand, maar zelf kun je niet ontkennen dat de ADD van je partner wel een flinke rol speelt in de relatie. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat de meerderheid van de verantwoordelijkheden binnen jullie relatie op jouw schouders terecht komt.
Het is dan ook belangrijk om een goede balans te vinden in de relatie. En een manier van omgang die voor jullie beiden goed werkt en er voor zorgt dat de ADD niet tussen jullie in komt te staan.

Er zijn een aantal dingen om rekening mee te houden en waar je aan kunt werken om de relatie te onderhouden of te verbeteren.

Goede communicatie

Een goede communicatie is de sleutel tot een stabiele relatie. Maar helder communiceren kan voor mensen met ADD een behoorlijke uitdaging zijn. Probeer echt naar elkaar te luisteren en jezelf in de ander te verplaatsen.  Misschien ben jij zo lief om je partner te helpen herinneren aan bepaalde afspraken, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn. Het is goed om je verwachtingen en behoeften duidelijk aan te geven. Door samen afspraken te maken kunnen frustraties en onbegrip voorkomen worden.

Vind je partner het lastig om emoties te benoemen en duidelijk aan te geven wat er dwars zit? Probeer dan door gerichte vragen te stellen er achter te komen wat er aan de hand is.

Herkennen van ADD

Als partner van iemand met ADD kan het zinnig zijn om je te verdiepen in de kenmerken van ADD. Door meer inzicht te krijgen in wat ADD voor iemand betekend, kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door de ADD veroorzaakt wordt. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen is het makkelijker er begrip voor op te brengen en in te schatten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heeft je partner (nog) geen diagnose? Dan kan het goed zijn om te informeren naar de mogelijkheden om een diagnosetraject in te gaan en zo duidelijkheid te krijgen voor zowel je partner als voor jou.

Blijven lachen

Lachen is vaak het beste medicijn! Probeer samen de humor van de situaties in te zien en bespreek wat je kunt doen om het een volgende keer te voorkomen. Benader de knelpunten op een luchtige manier; zo voorkom je dat de problemen die te maken hebben met ADD de overhand nemen in de relatie.

Beperkt ondersteuning bieden

Als partner van iemand met ADD kan de neiging soms groot zijn om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goed bedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ bij jou resulteren in vermoeidheid en stress. Het is dus goed om hier een balans in te vinden zodat de relatie niet scheef groeit. Denk bijvoorbeeld in alleen ondersteuning bieden bij de belangrijkste taken.

Hulp zoeken

Kom je er samen niet uit? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij ADD in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

Meer weten over relatietherapie bij ADD of aanmelden? Neem contact met ons op.

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij ADD

Diagnostiek 

Hulp bij een relatie bij ADD

Diagnose ADD bij vrouwen

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van je computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Het is mogelijk dat we deze instrumenten gebruiken om informatie op onze systemen te achterhalen en om bepaalde categorieën van gebruikers te identificeren aan de hand van items zoals IP-adres, domein, browser type en bezochte pagina's. Deze informatie wordt meegedeeld aan onze webmasters die deze informatie gebruiken om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te analyseren en om te garanderen dat onze website functioneert als een bruikbare en effectieve bron van informatie. Voor cookies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website hebben wij jouw toestemming nodig. Bij het eerste bezoek aan de website wordt jouw ondubbelzinnige toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Je kunt jouw browser zo instellen dat je tijdens het bezoek aan de website geen niet-functionele cookies ontvangt. Deze privacy voorwaarden zijn alleen van toepassing op het gebruik van de cookies van Bzonder. Het gebruik van cookies en andere technieken gebruikt door derde partijen is onderworpen aan hun eigen privacy voorwaarden. Je kunt cookies uitzetten. Dit doe je in je internetbrowser. Als je in je browser het gebruik van cookies hebt uitgezet kun je nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van je IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder. De verkregen informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij het EU - US Privacy Shield verdrag van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Google kan jouw informatie slechts aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Lees voor meer informatie Google's Privacy Policy.

Tawk.to
Bzonder maakt gebruik van tawk.to, een live chat oplossing van tawk.to Ltd. Tawk.to maakt gebruik van cookies om Bzonder te helpen bezoekers te identificeren en te volgen binnen onze website. Alle communicatie tussen Bzonder en onze bezoekers beveiligd.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met [email protected]

Sluiten