Een fijne relatie met een partner met ADHD: 6 tips

Een fijne relatie met een partner met ADHD: 6 tips

Een fijne relatie met een partner met ADHD: 6 tips

 

Iedere dag is anders wanneer je een relatie hebt met iemand met ADHD, never a dull day!  De ene dag kun je samen lachen terwijl je de dag erna flinke ruzie kunt hebben. Ben je partner van iemand met ADHD en ben je op zoek naar tips voor je relatie en de omgang met je partner? Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor ADHD. We helpen je graag op weg met tips voor jou als partner van iemand met ADHD.

Een relatie met een partner met ADHD

Voor de buitenwereld is er misschien weinig aan de hand, maar zelf kun je niet ontkennen dat de ADHD van je partner wel een flinke rol speelt in de relatie. Je kunt bijvoorbeeld het idee hebben dat de meerderheid van de verantwoordelijkheden binnen jullie relatie en jullie huishouden op jouw schouders terecht komt.
Het is belangrijk om een goede balans te vinden in de relatie. En een manier van omgang die voor jullie beiden goed werkt en er voor zorgt dat de ADHD niet tussen jullie in komt te staan.

Tips partner met ADHD

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden als partner van iemand met ADHD. We helpen je graag op weg met een aantal tips:

Goede communicatie

Eén van de tips voor een fijne relatie met een partner met adhd betreft communicatie. Helder communiceren kan soms lastig zijn voor mensen met ADHD. Toch is een goede communicatie de sleutel tot een stabiele relatie. Probeer jezelf in de ander te verplaatsen. Misschien ben jij zo lief om je partner te helpen herinneren aan bepaalde afspraken, maar vind hij of zij dat helemaal niet fijn. Het is goed om je verwachtingen en behoeften duidelijk aan te geven. Door samen afspraken te maken kunnen frustraties en onbegrip voorkomen worden.

Herkennen van ADHD

Als partner van iemand met ADHD is het nuttig om je te verdiepen in de kenmerken van ADHD. Door meer inzicht te krijgen in wat ADHD voor iemand betekend, kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door de ADHD veroorzaakt wordt. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen is het makkelijker er begrip voor op te brengen en in te schatten hoe je hier het beste mee om kunt gaan.

Heeft je partner (nog) geen diagnose? Dan kan het goed zijn om te informeren naar de mogelijkheden om een diagnosetraject in te gaan en zo duidelijkheid te krijgen voor zowel je partner als voor jou.

Routine en duidelijkheid

Mensen met ADHD kunnen er moeite mee hebben om overzicht te houden over hun taken en afspraken. Het kan heel erg helpen om dagelijks een bepaalde routine of volgorde aan te brengen. Afspraken kun je bijvoorbeeld zichtbaar maken door het ophangen van een bord in de keuken met de agenda voor de week. Zijn er bepaalde taken die je aan je partner wil toebedelen, zoals in het huishouden? Maak een duidelijke lijst met eventueel een korte omschrijving.

Beperk het bieden van ondersteuning

Als partner van iemand met ADHD kan de neiging soms groot zijn om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goedbedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ bij jou resulteren in vermoeidheid en stress. Het is dus goed om hier een balans in te vinden zodat de relatie niet scheef groeit. Denk bijvoorbeeld in alleen ondersteuning bieden bij de belangrijkste taken.

Hulp zoeken

Kom je er samen niet uit? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij ADHD in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

Meer weten over relatietherapie bij ADHD of aanmelden? Neem contact met ons op.

Contact Premium zorg

 

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van autisme en ADHD/ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken.

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

Mogelijk ook interessant voor jou:

Diagnostiek 

ADHD Diagnose

Relatietherapie bij ADHD in Tilburg

Beroemdheden met ADHD

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.