EFT therapie bij autisme

Ben je op zoek naar EFT therapie bij autisme in Tilburg, Eindhoven of Den Bosch?

Bij Bzonder kun je terecht voor EFT therapie als onderdeel van de behandeling voor autisme of als aparte EFT therapie. Ook kun je bij ons terecht voor reguliere EFT therapie via LoveShrinks (Bzonder) als er bij jullie geen sprake is van een diagnose.

Heb je geen autisme, maar speelt er bij jullie andere psychische problematiek die een rol speelt in jullie relatie? Wanneer de problematiek valt binnen onze expertise, ben je ook van harte welkom. Je kan dit zelf even nalezen op onze FAQ, of neem contact met ons op.

 

Wat doet EFT therapie bij autisme?

EFT staat voor Emotion Focused Therapy. Het is een vorm van relatietherapie met als doel de emotionele verbondenheid tussen partner te herstellen en/of te versterken. Het is een emperisch ondersteunende, emotiegerichte, humanistische behandeling. De therapie is ontwikkeld door Greenberg, Elliott, Watson, Goldman en Rice. EFT is inmiddels een bewezen effectieve vorm van relatietherapie.

De basis van EFT is de theorie die inhoudt dat ‘alles vertrekt vanuit emotie’. Onze emoties worden gezien als de drijfveer van ons bestaan. Het gaat hierbij ook over de manier waarop we via emoties verbonden zijn aan belangrijke mensen in ons leven. Deze hechting vormt de basis van wie we zijn en geeft ons informatie over waar onze behoeftes liggen en waar we belang bij hebben om een ‘goed’ leven te leiden. Bij EFT worden deze emoties gebruikt als basis om elkaar te leren begrijpen. In deze therapie ga je op zoek naar de negatieve interactiepatronen die in de relatie zijn ontstaan. Onder de harde negatieve reacties, zoals boosheid of terugtrekken, liggen namelijk vaak andere gevoelens zoals pijn of eenzaamheid. Deze zachtere gevoelens gaan verloren onder de harde reacties, waardoor ze niet meer worden gevoeld of waargenomen. Door EFT maak je contact met je onderliggende gevoelens en wordt duidelijk waar de pijn zit en waar de behoeftes liggen. Door deze naar elkaar te uiten kun je dichter tot elkaar komen en de verbinding weer herstellen.

 

Wanneer EFT therapie bij autisme?

Jouw relatie begon met een intense verliefdheid wat zich ontwikkelde tot een diep gevoel van verbondenheid. Maar degene die het dichtst bij je staat kan ook pijn en verdriet veroorzaken. Elke relatie ondervindt zijn hoge pieken en diepe dalen. Het kan gebeuren dat jullie vastlopen in negatieve patronen. Wanneer de stress oploopt zijn jullie niet goed in staat om elkaar objectief te aanschouwen en te begrijpen. Je reageert vanuit je pijn en bijbehorende emotie. Jullie raken verstrikt in een patroon van miscommunicatie, negativiteit en onbegrip. Onderliggende verlangens en behoeftes worden hierdoor niet goed geuit. De verbinding is kwijt en je weet niet meer hoe je op je partner moet reageren. Wanneer één of beide partners last hebben van autisme/ASS kan ook dat een grote invloed hebben op de relatie. Als je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een EFT therapeut naar te kijken.

Hulp van een EFT therapeut kan zinvol zijn wanneer je je herkent in één of meerdere punten:

  • Je hebt zelf in te grote mate last van je relatieproblemen
  • Jouw partner ervaart ook last van de relatieproblemen
  • Je hebt een diagnose autisme of hebt een vermoeden hiervan en hebt het idee dat dit een nadelige invloed op je relatie heeft
  • Jullie komen steeds in dezelfde discussies of ruzies terecht
  • Je hebt kinderen die lijden onder de relatieproblemen
  • De verbinding in je relatie wordt steeds minder diep of lijkt helemaal te zijn verdwenen
  • Je hebt het gevoel dat je partner je niet echt begrijpt en het lukt je niet hier verandering in te brengen

Kenmerken autisme bij volwassenen

Welke signalen herken je bij jezelf?

Autisme is een wat men noemt een “ontwikkelingsstoornis”. Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid.

Mensen met kenmerken van autisme hebben problemen in sociale interactie, problemen op het gebied van communicatie en hebben beperkte, repetitieve en stereotype patronen in gedrag, interesses en activiteiten.

Deze kenmerken kunnen van invloed zijn op je relatie.

Hoe gaat EFT therapie bij autisme in zijn werk?

Jullie traject start met een intake en soms met diagnostiek. Wat is er precies aan de hand, wat hebben jullie al gedaan en wat willen jullie graag bereiken? Wat zijn je sterke en minder sterke kanten in jullie relatie?

De start van de EFT therapie bij autisme is intensief, met afspraken op regelmatige basis. Daarna wordt er afgebouwd naar minder sessies. Tijdens de therapie wordt onderzocht hoe je klacht samenhangt met je omgeving en met de generaties die je zijn voorgegaan.

Binnen de EFT therapie ga je op zoek naar de negatieve interactiepatronen die tussen jullie zijn ontstaan. Onder harde negatieve reacties, zoals boosheid of terugtrekken, liggen vaak andere gevoelens zoals pijn of eenzaamheid. Deze zachtere gevoelens gaan verloren onder de harde reacties, waardoor ze niet meer worden gevoeld of waargenomen. Door contact te maken met met deze onderliggende gevoelens wordt duidelijk waar de pijn zit en waar behoeftes liggen. Door deze naar elkaar te uiten kunnen jullie dichter tot elkaar komen. In deze volgende fase staat het versterken en/of vergroten van de verbinding tussen jullie centraal. Door opdrachten binnen en buiten de sessies, wordt gewerkt aan inzicht en het veranderen van de dynamiek tussen jullie. Omdat het belangrijk is dat je nieuwe patronen aanleert, ga je zelf ook thuis aan de slag. Op deze manier zullen jullie in de toekomst minder snel in dezelfde patronen terug vallen.

 

Waarom Bzonder

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van autisme binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken.

Meer weten over EFT therapie bij autisme?

Neem contact met ons op.

 

Ook mogelijk interessant voor jou

Behandeling autisme bij volwassenen

Autisme test

Hulp bij relatie

Autisme diagnose

Direct je pre-intake inboeken voor jullie EFT therapie

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.