Waarom ADHD bij vrouwen vaak niet wordt herkend.

Waarom ADHD bij vrouwen vaak niet wordt herkend.

Waarom ADHD bij vrouwen vaak niet wordt herkend.

Altijd maar het gevoel hebben dat je bezig moet zijn, iedere dag onrust in je hoofd ervaren, of moeite hebben met plannen en organiseren? Er zijn nog veel vrouwen die hun hele leven lang zoeken naar een verklaring voor de klachten die zij ervaren. Na veel zoeken, tobben en het gevoel anders te zijn dan anderen kunnen zij de vinger er niet op leggen. ADHD bij vrouwen is sterk ondergediagnosticeerd. In 33 tot 50% van de gevallen wordt ADHD bij vrouwen niet herkend en in de meeste gevallen krijgen vrouwen pas op volwassen leeftijd de diagnose. 

Waarom wordt ADHD bij vrouwen niet herkend? 

ADHD komt bij vrouwen dus anders tot uiting. Bij vrouwen slaat ADHD naar binnen. De hyperactiviteit uit zich bij hen vaker in innerlijke onrust, wat voor de omgeving veel minder merkbaar is. Dit kan zorgen voor concentratieproblemen of problemen met plannen en structureren. Deze problemen kunnen wel opvallen maar zijn vaak niet storend voor de omgeving. Ook is bepaald gedrag van ADHD, zoals veel kletsen, bij vrouwen ook meer sociaal geaccepteerd waardoor het minder opvalt.  Hierdoor worden deze vrouwen vaak niet gewezen op de mogelijke aanwezigheid van ADHD en dus niet doorverwezen naar een professional. 

Daarnaast zijn veel vrouwen zich vanuit hun kindertijd gaan aanpassen aan het gedrag dat van hen verwacht wordt. Vrouwen willen van nature minder opvallen dan mannen en passen zich daarom eerder aan. Ze zijn zichzelf in een hokje gaan duwen waar ze niet in passen. Veel vrouwen die ADHD hebben zijn intelligent en hebben de klachten in de schooltijd en tijdens de studie weten te verbergen door zichzelf manieren aan te leren om te gaan met de klachten. Vrouwen met ADHD hebben dus vaak veel coping strategieën ontwikkeld. Vaak presteren ze voor de buitenwereld vrij goed, maar zelf voelen ze zich onbegrepen, uitgeput of gefrustreerd. Op latere leeftijd eist dit jarenlange compenseren vaak z’n tol. 

ADHD

Wat als ADHD bij vrouwen ongezien blijft?

Maar als ADHD ongezien en onbehandeld blijft kan het leiden tot ernstige problemen zoals burn-out of depressieve klachten. Als je het vermoeden hebt dat er bij jou sprake is van ADHD dan is het goed om de grondslag van jouw klachten te laten onderzoeken. Bij Bzonder zijn we expert op het gebied van vrouwen met ADHD. Als de diagnose eenmaal is vastgesteld dan begint er vaak een rouwproces. Er komen vaak vragen op of klachten minder hadden kunnen zijn als ADHD eerder was gediagnosticeerd. Maar er komt ook ruimte voor het besef dat het brein simpelweg anders werkt. Er is vaak ook  sprake van opluchting: een oorzaak biedt perspectief.

ADHD

Diagnostiek en behandeling bij klachten

Vanuit diagnostiek kun je gericht verder met behandeling. De behandeling kan er in principe hetzelfde uitzien als bij mannen: psychologische behandeling, praktische begeleiding en/of medicatie; maar we houden rekening met de verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo ervaren de meeste vrouwen in het eerste deel van hun menstruatiecyclus minder klachten van ADHD. Dit komt omdat het hormoon oestrogeen een beetje helpt tegen ADHD. Het is goed om hiermee rekening te houden bij de behandeling of begeleiding. Daarnaast spelen bij vrouwen vaak ook stemmingsklachten. Vrouwen zijn vaak gevoeliger voor sociale reacties. Het is voor hen belangrijk door de omgeving begrepen te worden. Als daar geen aandacht voor is binnen de behandeling dan kunnen stemmingsklachten toenemen. 

Heb jij wellicht ADHD ?

Twijfel jij of er bij jou sprake is van ADHD? Op deze pagina kun je meer informatie vinden over de kenmerken van ADHD. 

Geïnteresseerd in een diagnostisch traject? Kijk hier voor meer informatie. Of neem contact met ons op. 

Premium zorg Contact