7 tips om stress te voorkomen

7 tips om stress te voorkomen

Een vol hoofd, eindeloze to-do lijstjes en het gevoel dat 24 uur per dag niet voldoende tijd is om alles te doen wat je zou willen: stress is voor de meesten van ons een terugkerend onderdeel van het dagelijks leven. We gaan allemaal wel eens door een meer stressvolle periode en dat hoeft geen probleem te zijn. Maar als je merkt dat je vaker last hebt van stress of langdurig stressklachten ervaart, dan kan dit schadelijk zijn voor je gezondheid. Hoe kun je stress voorkomen?

We delen 7 tips van onze ervaren psychologen.

Tip 1 – Herken de signalen

De eerste stap is weten wanneer er sprake is van stress. Dit lijkt wellicht voor de hand liggend, maar toch zijn de symptomen makkelijk te missen.

Stress kan zich op verschillende manieren uiten en dit is erg persoonlijk. Een paar mogelijke kenmerken of klachten van stress zijn:

  • hoofdpijn
  • misselijkheid
  • last van je maag
  • piekeren
  • dingen vergeten
  • versnelde hartslag en/of ademhaling
  • trillen
  • verhoogde bloeddruk
  • huidaandoeningen
  • moeite met slapen

Ga eens na bij jezelf: zijn er symptomen waar jij last van hebt en welke zijn dat?

Tip 2 – Leer jezelf kennen

Heb je een aantal stresssymptomen bij jezelf herkend? Dan kun je gaan onderzoeken waar de stress vandaan komt. Waar jij stress van krijgt is namelijk heel persoonlijk.

Om na te gaan wat de onderliggende reden is van jouw stress, kun je de volgende oefening doen: zet gebeurtenissen op een rij waarbij je de symptomen herkent en geef deze een cijfer op basis van hoeveel stress je daar van ondervond.

Bijvoorbeeld:

1 – een relaxte avond op de bank

10 – acute stress met dreigend gevaar

Door deze oefening toe te passen kun je stressvolle gebeurtenissen of momenten leren herkennen en stress voorkomen.

 

stress

Tip 3 – Wees lief voor jezelf

Je tegen stressvolle situaties verzetten of boos worden op jezelf zorgt er niet voor dat de stress minder wordt. Integendeel, de stress zal hierdoor alleen maar toenemen en langer duren. Wees dus lief voor jezelf als je een stressvol moment hebt.

Ga na waar jij blij van wordt en probeer daar de tijd voor te nemen of voor in te plannen. Kies bij voorkeur voor prikkelarme activiteiten waarmee je echt tot rust kunt komen, zoals een wandeling door de natuur, een lekker warm bad of een rustige avond helemaal voor jezelf.

 

Tip 4 – Deel je situatie met anderen

Het is niet voor niets een bekend gezegde: ‘Gedeelde smart is halve smart’. Als je stress hebt, iets spannend vindt of ergens tegen op ziet kan het helpen om er met iemand anders over te praten. Een goede vriend of vriendin, iemand die hetzelfde heeft meegemaakt of een objectieve buitenstaander kunnen naar je luisteren. Over jouw stress praten kan je helpen relativeren en je hoofd leeg te maken.

Heb je niemand waarbij je jezelf prettig genoeg voelt om dit te bespreken? Kijk dan ook eens naar de mogelijkheden op je werk, vaak kun je ook terecht bij iemand van HR of een vertrouwenspersoon.

Contact

 

Tip 5 – Beweeg!

Wanneer er sprake is van stress dan gebeurt er van alles in je lichaam. Bepaalde hormoonlevels stijgen en zorgen voor lichamelijke veranderingen. Beweging kan er onder andere voor zorgen dat jouw geheugenfunctie en je concentratievermogen verbetert.  

Je hoeft niet direct een marathon te lopen. Kies iets wat je leuk vindt en begin laagdrempelig. Ga wandelen, kies voor een groepsles Zumba of juist een relaxte yogasessie.

Weet je niet goed wat bij je past of heb je niet veel tijd? Op YouTube staan allerlei work-out sessies die je makkelijk thuis tussendoor kunt doen.

 

Tip 6 – Kom in actie

Nee, niet de actie die hiervoor staat genoemd. Kom in actie door je stressvolle situatie aan te pakken.

Vul voor jezelf de WWW in en stel een concreet actiepunt op.

Wat is het probleem: stress op het werk

Waar: tijdens vergaderingen

Wie is er bij betrokken: jijzelf en de manager

Actiepunt: een gesprek aangaan met de manager, eventueel met ondersteuning van een vertrouwde collega.

 

Tip 7 – Vergroot je veerkracht en voorkom stress

Stress is niet 100% te voorkomen. Maar hoe beter je in je vel zit hoe beter je er mee om kunt gaan. Zorg voor voldoende veerkracht door goed voor jezelf te zorgen.

Je hebt met bovenstaande handvaten al wat meer inzicht gekregen in jouw stresstriggers. Door de stressvolle situaties en symptomen inzichtelijk te maken en deze om te zetten naar concrete actiepunten, kun je zelf jouw stressniveau stapje voor stapje terug brengen en jouw veerkracht vergroten.

Wanneer jij lekker in je vel zit zul je meer aankunnen, sneller terugveren en herstellen na een stressvolle situatie.

 

Meer weten over stress voorkomen of aanmelden? Neem contact met ons op.

Contact Premium zorg

 

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van autisme en AD(H)D en burn-out klachten.

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Hoe ga jij om met stress, angst en verandering?  

Diagnostiek 

Burn-out test

Blog: houd je vakantiegevoel vast en voorkom stress 

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.