Ondervind je relatieproblemen bij autisme?
Bij ons kun je terecht voor relatietherapie als onderdeel van de behandeling voor autisme/ASS of ADD/ADHD of als aparte relatietherapie. Ook kun je bij ons terecht voor reguliere relatietherapie via LoveShrinks (Bzonder) als er bij jullie geen sprake is van een diagnose.
Het is soms niet eenvoudig om te herleiden welke problemen binnen de relatie precies tot de kenmerken van autisme behoren en wat persoonlijkheid is. Het kan al heel veel helpen om de symptomen te herkennen en in te kunnen zien welk deel van de relatieproblemen bij autisme daarvandaan komen. Een duidelijke diagnose kan daar aan bijdragen.
Kenmerken autisme bij volwassenen
Welke signalen herken je bij jezelf?
Autisme is een wat men noemt een “ontwikkelingsstoornis”. Het is een neurologische of psychische aandoening die de normale ontwikkeling op bijna alle ontwikkelingsgebieden van een kind belemmert. Hoewel het een stoornis is die per definitie in de kindertijd ontstaat, blijven de problemen voortduren in de volwassenheid.
Mensen met kenmerken van autisme hebben problemen in sociale interactie, problemen op het gebied van communicatie en hebben beperkte, repetitieve en stereotype patronen in gedrag, interesses en activiteiten.
Deze kenmerken kunnen van invloed zijn op je relatie.
Wanneer is er sprake van relatieproblemen bij autisme?
Er is sprake van relatieproblemen bij autisme als je je kunt herkennen in één of meerdere punten:
- Je hebt zelf in te grote mate last van je relatieproblemen
- Jouw partner ervaart ook last van de relatieproblemen
- Je hebt een diagnose autisme of hebt een vermoeden hiervan en hebt het idee dat dit een nadelige invloed op je relatie heeft
- Jullie komen steeds in dezelfde discussies of ruzies terecht
- Je hebt kinderen die lijden onder de relatieproblemen
- De verbinding in je relatie wordt steeds minder diep of lijkt helemaal te zijn verdwenen
- Je hebt het gevoel dat je partner je niet echt begrijpt en het lukt je niet hier verandering in te brengen
Eén ding is duidelijk: een relatie bij autisme is in ieder geval nooit saai en het is aan beide partners om daar een goede balans in te vinden.
Wat kun je doen om relatieproblemen bij autisme te voorkomen?
Feitelijke informatie is voor mensen met autisme prima te verwerken, maar vaak wordt het lastiger als er emoties en gevoelens bij komen kijken. Ze classificeren dit als ‘ruis’ en laten het buiten beschouwing. Mensen met autisme zijn vaak een open boek voor de mensen om zich heen. Ze zijn (goud) eerlijk en heel direct. Dat kan soms heel fijn zijn maar ook heel confronterend. Het is goed om daar van beide kanten rekening mee te houden: voor de partner om te erkennen dat dit een kenmerk is van autisme en dus vaak niet voorkomt uit kwade wil, voor de ander om te proberen de emoties van de ander in acht te nemen.
Hulp bij relatieproblemen
Wacht niet tot het te laat is en zoek hulp in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.
Bzonder is de specialist bij AD(H)D, autisme en stress bij volwassenen. Meer weten over relatietherapie bij autisme of aanmelden? Neem contact met ons op.
Mogelijk ook interessant voor jou:
Direct je pre-intake inboeken voor jullie relatietherapie