Wanneer relatietherapie bij ADHD?

Wanneer relatietherapie bij ADHD?

Wanneer relatietherapie bij ADHD?

Het begin van een relatie is spannend, overweldigend en magisch. Je kunt niet wachten om alles over elkaar te weten te komen en zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Maar wanneer één of beide partners last hebben van ADHD kan ook dat op termijn een behoorlijke invloed hebben op de relatie.

Als je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken.

Wanneer relatietherapie bij ADHD?

Degene die het dichtst bij je staat kan ook pijn en verdriet veroorzaken. Het kan gebeuren dat jullie binnen de relatie vastlopen in negatieve patronen. Wanneer de stress oploopt wordt het steeds moeilijker om elkaar objectief te aanschouwen en te begrijpen. Reacties komen voort vanuit pijn en bijbehorende emotie. Onderliggende verlangens en behoeftes worden hierdoor niet goed geuit.

Hulp van een relatietherapeut kan zinvol zijn wanneer je je herkent in één of meerdere punten:

  • Je hebt zelf in te grote mate last van je relatieproblemen
  • Jouw partner ervaart ook last van de relatieproblemen
  • Je hebt een diagnose ADHD of hebt een vermoeden hiervan en hebt het idee dat dit een nadelige invloed op je relatie heeft
  • Jullie komen steeds in dezelfde discussies of ruzies terecht
  • Je hebt kinderen die lijden onder de relatieproblemen
  • De verbinding in je relatie wordt steeds minder diep of lijkt helemaal te zijn verdwenen
  • Je hebt het gevoel dat je partner je niet echt begrijpt en het lukt je niet hier verandering in te brengen

Kenmerken ADHD bij volwassenen

ADHD staat voor attention deficit and hyperactivity disorder, ofwel aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis. Je kunt hier meer lezen over de kenmerken van ADHD bij volwassenen.

Wat doet relatietherapie bij ADHD?

Relatietherapie bij ADHD bij Bzonder heeft als uitgangspunt om het begrip en de emotionele verbondenheid  tussen jou en je partner te herstellen en/of te versterken. Daarbij houden we rekening met de bijzonderheden die in jullie relatie kan spelen door de ADHD. Het uiteindelijke doel is dat je allebei jezelf kunnen zijn, beter met elkaar leert communiceren en vanuit je eigen waarden de verbinding met de ander vindt. Jullie zullen uiteindelijk sterker in de relatie staan.

Hoe gaat relatietherapie bij ADHD in zijn werk?

Het traject start met een intake en soms met diagnostiek. Wat is er precies aan de hand, wat hebben jullie al gedaan en wat willen jullie graag bereiken? Wat zijn de sterke en minder sterke kanten in jullie relatie?

De start van de relatietherapie bij ADHD is intensief, met afspraken op regelmatige basis. Daarna wordt er afgebouwd naar minder sessies. Tijdens de therapie wordt onderzocht hoe je klacht samenhangt met je omgeving en met de generaties die je zijn voorgegaan..
Het type coaching wordt afgestemd op jullie behoeften en doelen. Meestal wordt er een combinatie gebruikt van verschillende methoden.

Wil je meer weten over relatietherapie bij ADHD? Hier kun je contact met ons opnemen.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatieproblemen bij ADD

Loopbaanadvies bij autisme

Een relatie met een partner met ADHD

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.