Hechting

Hechting

Hechting

Heb jij vertrouwen in je partner en de mensen om je heen? Durf je jezelf te laten zien en andere toe te laten in je leven? Dan is de kans groot dat je als kind veilig gehecht bent. Dat wil zeggen: je veilig en beschermd hebt gevoeld in de omgeving waar je bent opgegroeid en later weinig problemen zult ervaren met hechting.

Veilige hechting is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Bij onveilige hechting kan het zijn dat je als kind of volwassene problemen ervaart bij het aangaan van relaties met anderen. Je zult eerder geneigd zijn om anderen op een afstand te houden en niet te veel affectie te tonen.

Hoe uiten problemen met hechting zich?

Een hechtingsstoornis uit zich bij het aangaan van banden met anderen, bijvoorbeeld in een relatie, met vrienden of je eigen kinderen.  Je voelt dat je de ander iets verschuldigd bent of niet meer terug kan. Juist omdat je zo aan je vrijheid bent gehecht, kan deze last heel erg zwaar worden. Bij hechtingsproblemen probeer je jezelf te beschermen tegen afwijzing. Daarom laat je iemand in een relatie niet emotioneel dichtbij komen. De liefde heeft geen kans, omdat de angst om gekwetst te worden een te grote invloed heeft.

Jouw hechtingstijl bepaalt de manier waarop je anderen toelaat in je leven en de band die met hen ontstaat. Problemen met hechting vinden vaak hun oorzaak in de kindertijd en blijven voortduren als volwassene.

Symptomen van een verstoorde hechting

Veelvoorkomende symptomen die vaak voorkomen bij een hechtingsstoornis zijn onder andere:

  • Je bent ontzettend kritisch en de ander is nooit goed genoeg.
  • In een relatie ben je erg negatief.
  • Vrijheid is voor jou erg belangrijk.
  • In een relatie voel je je al snel benauwd en opgesloten.
  • Je ervaart het als lastig om over (diepe) gevoelens te praten.
  • Je blijft altijd twijfelen aan de ander.
  • Je voelt je nooit emotioneel verbonden met de ander.
  • Liever maak je geen toekomstplannen met de mensen om je heen.
  • Moeite met het tonen van affectie.

Waarom diagnose bij Bzonder?

Een diagnose kan in veel gevallen opheldering geven na een onrustige periode van onduidelijke klachten. Bij Bzonder doen we uitgebreid onderzoek naar verschillende  onderdelen van jouw persoonlijkheid en klachten. We kijken dus niet alleen naar of je wel of niet één bepaalde diagnose hebt, maar onderzoeken jou als geheel. Dit betekent dat een completer plaatje krijgt van waar jouw klachten vandaan komen. Je krijgt van ons een complete psychologische rapportage na afronding.

Bij Bzonder werken we zonder wachtlijsten. Bij ons kun je direct starten.

 

Behandeling bij hechtingsstoornis

Behandeling – of therapie – zorgt ervoor dat je minder hinder ervaart van gedachten en gevoelens die je psychische last bezorgen. Bzonder! kan helpen deze klachten bij een hechtingsstoornis te verminderen. Binnen een behandeling gaan we in gesprekken of ervaringsgerichte therapie met je aan de slag om samen uit te zoeken waar je precies moeite mee hebt en hoe we dit kunnen oplossen.

Wil je meer informatie over diagnostiek of behandeling bij een hechtingsstoornis? Neem hier contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Burn-out behandeling

EFT therapie bij autisme

ADD Diagnose

Psychologische onderzoeken

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.