Prikkelverwerking bij AD(H)D

Prikkelverwerking bij AD(H)D

Corona en Prikkels

Prikkelverwerking

Mensen met AD(H)D hebben vaak te maken met een verstoorde prikkelverwerking. Dat staat voor de manier waarop je informatie, zowel van buitenaf (geluid, licht, gesprekken, mensen) als van binnenuit (emoties, fysieke signalen) verwerkt en reguleert. Prikkelverwerking in de hersenen gebeurt onder andere door de aanwezigheid van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Bij AD(H)D heb je een tekort aan dopamine en noradrenaline.

 #Overprikkeling

Als je AD(H)D hebt, dan betekent dit vrijwel altijd dat er gemakkelijk veel informatie bij je binnen komt.

Heb je #ADHD dat sta je vaak ‘aan’, je bent alert, je hoort en ziet veel en kunt al die informatie niet altijd goed filteren op mate van belangrijkheid. Je loopt op die manier gemakkelijk vol in je hoofd, wat zorgt voor onrust, bewegingsdrang en slechter slapen. Je wordt een stuk impulsiever en bent vaak korter voor de kar richting je omgeving wat dan weer kan zorgen voor wederzijdse irritaties.

Zit je meer aan de #ADD kant, dan ervaar je eveneens dat je overladen kan worden met informatie van buitenaf, maar zorgt dit er vaak voor dat je wat meer in jezelf gekeerd raakt: de onrust nestelt zich meer binnenin jou en vertraagt je denken en handelen. Omdat je omgeving vaak sneller gaat, kan dit bij jou en de ander leiden tot frustraties.

Wanneer je minder lekker in je vel zit, bijvoorbeeld nu, door de corona crisis:

  • omdat je te maken hebt met stress door verandering in je dagelijkse structuur;
  • het door elkaar lopen van werk en privé;
  • het missen van je uitlaadklep bij vrienden, familie;
  • Het wegvallen van sport, hobby’s en activiteiten die jou altijd helpen te ontspannen;

kun je gemakkelijker last krijgen van overprikkeling. Tevens worden we bedolven onder een stortvloed van nieuwsitems, berichten in appgroepen en op social media.

#Onderprikkeling ligt echter ook op de loer en kan evenzo vervelend zijn!  Dit ontstaat als er door een te gering aanbod van nieuwe prikkels aan de hersenen nog minder dopamine wordt aangemaakt. De meeste mensen die onderprikkeld zijn gaan als de wiede weerga op zoek naar nieuwe input voor hun brein, want onderprikkeld zijn betekent vaak je ongeduldig, verveeld, somber of zelfs lusteloos en passief voelen. Het ingewikkeld hiervan is dat je ook weer gemakkelijk teveel prikkels opzoekt en dan weer richting overprikkeling gaat. Balans vinden en vasthouden is hierbij dus het codewoord.

Prikkelbalans in tijden van Corona

Je zit bijna opgesloten zit in je eigen huis, kan niet even uit razen tijdens je bootcamp of lekker met vrienden gaan dansen op zaterdagavond. Wat belangrijk is bij het vinden van balans, is het op zoek gaan naar positieve stress. Positieve stress is gekoppeld aan leerervaringen, dingen die aansluiten bij jouw eigenheid en nieuwsgierigheid en jouw potentiële mogelijkheden.

Vanuit onze jarenlange ervaring met AD(H)D, hebben we tips opgesteld hoe om te gaan met overprikkeling én onderprikkeling.

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in deze gekke tijden? Wij kunnen je helpen met behandeling, begeleiding of coaching.

Contact 

Geen behoefte aan een volledig traject, maar wel aan een luisterend oor? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals! 

Boek een sessie 

Toch nog wat extra hulp nodig? Bzonder kan je helpen. Neem contact met ons op of boek je pre-intake gesprek.

Boek jouw pre-intake

Mogelijk ook interessant voor jou:

– Behandeling bij AD(H)D

– PGB-begeleiding bij AD(H)D

– Coaching bij AD(H)D

Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van je computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Het is mogelijk dat we deze instrumenten gebruiken om informatie op onze systemen te achterhalen en om bepaalde categorieën van gebruikers te identificeren aan de hand van items zoals IP-adres, domein, browser type en bezochte pagina's. Deze informatie wordt meegedeeld aan onze webmasters die deze informatie gebruiken om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te analyseren en om te garanderen dat onze website functioneert als een bruikbare en effectieve bron van informatie. Voor cookies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website hebben wij jouw toestemming nodig. Bij het eerste bezoek aan de website wordt jouw ondubbelzinnige toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Je kunt jouw browser zo instellen dat je tijdens het bezoek aan de website geen niet-functionele cookies ontvangt. Deze privacy voorwaarden zijn alleen van toepassing op het gebruik van de cookies van Bzonder. Het gebruik van cookies en andere technieken gebruikt door derde partijen is onderworpen aan hun eigen privacy voorwaarden. Je kunt cookies uitzetten. Dit doe je in je internetbrowser. Als je in je browser het gebruik van cookies hebt uitgezet kun je nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van je IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder. De verkregen informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij het EU - US Privacy Shield verdrag van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Google kan jouw informatie slechts aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Lees voor meer informatie Google's Privacy Policy.

Tawk.to
Bzonder maakt gebruik van tawk.to, een live chat oplossing van tawk.to Ltd. Tawk.to maakt gebruik van cookies om Bzonder te helpen bezoekers te identificeren en te volgen binnen onze website. Alle communicatie tussen Bzonder en onze bezoekers beveiligd.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met [email protected]

Sluiten