Prikkelverwerking bij AD(H)D

Prikkelverwerking bij AD(H)D

Corona en Prikkels

Prikkelverwerking

Mensen met AD(H)D hebben vaak te maken met een verstoorde prikkelverwerking. Dat staat voor de manier waarop je informatie, zowel van buitenaf (geluid, licht, gesprekken, mensen) als van binnenuit (emoties, fysieke signalen) verwerkt en reguleert. Prikkelverwerking in de hersenen gebeurt onder andere door de aanwezigheid van de neurotransmitters dopamine en noradrenaline. Bij AD(H)D heb je een tekort aan dopamine en noradrenaline.

 #Overprikkeling

Als je AD(H)D hebt, dan betekent dit vrijwel altijd dat er gemakkelijk veel informatie bij je binnen komt.

Heb je #ADHD dat sta je vaak ‘aan’, je bent alert, je hoort en ziet veel en kunt al die informatie niet altijd goed filteren op mate van belangrijkheid. Je loopt op die manier gemakkelijk vol in je hoofd, wat zorgt voor onrust, bewegingsdrang en slechter slapen. Je wordt een stuk impulsiever en bent vaak korter voor de kar richting je omgeving wat dan weer kan zorgen voor wederzijdse irritaties.

Zit je meer aan de #ADD kant, dan ervaar je eveneens dat je overladen kan worden met informatie van buitenaf, maar zorgt dit er vaak voor dat je wat meer in jezelf gekeerd raakt: de onrust nestelt zich meer binnenin jou en vertraagt je denken en handelen. Omdat je omgeving vaak sneller gaat, kan dit bij jou en de ander leiden tot frustraties.

Wanneer je minder lekker in je vel zit, bijvoorbeeld nu, door de corona crisis:

  • omdat je te maken hebt met stress door verandering in je dagelijkse structuur;
  • het door elkaar lopen van werk en privé;
  • het missen van je uitlaadklep bij vrienden, familie;
  • Het wegvallen van sport, hobby’s en activiteiten die jou altijd helpen te ontspannen;

kun je gemakkelijker last krijgen van overprikkeling. Tevens worden we bedolven onder een stortvloed van nieuwsitems, berichten in appgroepen en op social media.

#Onderprikkeling ligt echter ook op de loer en kan evenzo vervelend zijn!  Dit ontstaat als er door een te gering aanbod van nieuwe prikkels aan de hersenen nog minder dopamine wordt aangemaakt. De meeste mensen die onderprikkeld zijn gaan als de wiede weerga op zoek naar nieuwe input voor hun brein, want onderprikkeld zijn betekent vaak je ongeduldig, verveeld, somber of zelfs lusteloos en passief voelen. Het ingewikkeld hiervan is dat je ook weer gemakkelijk teveel prikkels opzoekt en dan weer richting overprikkeling gaat. Balans vinden en vasthouden is hierbij dus het codewoord.

Prikkelbalans in tijden van Corona

Je zit bijna opgesloten zit in je eigen huis, kan niet even uit razen tijdens je bootcamp of lekker met vrienden gaan dansen op zaterdagavond. Wat belangrijk is bij het vinden van balans, is het op zoek gaan naar positieve stress. Positieve stress is gekoppeld aan leerervaringen, dingen die aansluiten bij jouw eigenheid en nieuwsgierigheid en jouw potentiële mogelijkheden.

Vanuit onze jarenlange ervaring met AD(H)D, hebben we tips opgesteld hoe om te gaan met overprikkeling én onderprikkeling.

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in deze gekke tijden? Wij kunnen je helpen met behandeling, begeleiding of coaching.

Contact 

Geen behoefte aan een volledig traject, maar wel aan een luisterend oor? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals! 

Boek een sessie 

Toch nog wat extra hulp nodig? Bzonder kan je helpen. Neem contact met ons op of boek je pre-intake gesprek.

Boek jouw pre-intake

Mogelijk ook interessant voor jou:

– Behandeling bij AD(H)D

– PGB-begeleiding bij AD(H)D

– Coaching bij AD(H)D

One thought on “Prikkelverwerking bij AD(H)D

  1. Pingback: Het Squease drukvest bij overprikkeling! - Bzonder | Psychologie