Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

De wereld staat op z’n kop door de coronacrisis. Het begon allemaal aan de andere kant van de wereld, toen dachten we nog: “dat is een ver-van-mijn-bed-show”. Inmiddels is de harde realiteit dat er vele besmettingen in Nederland zijn geconstateerd, waardoor ook steeds pittigere maatregelen worden getroffen. Daarmee gaan grote veranderingen gepaard: niet alleen de wereld staat op z’n kop, maar ook jouw wereld. En wat dan als je autisme hebt en het omgaan met veranderingen misschien wel je allergrootste uitdaging is…?

 

Autisme en veranderingen

Dat het dagelijks leven nu ‘anders’ is door de coronacrisis, is voor heel veel mensen lastig. Het vraagt een aanpassing van je dagelijkse routines, wat soms vreemd, onprettig of ‘niet kloppend’ kan voelen. Mensen zijn gewoontedieren en het hebben van vaste ijkpunten in je leven, geeft je een gevoel van houvast. Grote veranderingen kunnen mensen een gevoel van verlies geven en bedroefde of onbestemde gevoelens. Wanneer je autisme hebt, kan het zijn dat je nog wat meer dan gemiddeld moeite hebt met veranderingen. Je kunt dit vanuit verschillende hoeken bekijken.

 

De dirigent van je gedrag

Het gedeelte van je brein, de executieve functies, zou je kunnen zien als “de dirigent” of “de regisseur” van je gedrag. Het zijn hogere denkprocessen die belangrijk zijn voor het denken en het uitvoeren van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. Functies die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld plannen & organiseren, cognitieve flexibiliteit (ook wel schakelen of switchen) en emotieregulatie. Mensen met autisme hebben vaak moeite met deze executieve functies en brengen daarom bijvoorbeeld zoveel mogelijk structuur en routines aan in hun leven, om problemen te voorkomen. Deze aangebrachte structuren en routines kun je nu niet zomaar doorzetten en het kost dus voor het brein van iemand met autisme extra veel energie om dit aan te passen en om te gaan met veranderingen door de coronacrisis.

 

Losse puzzelstukjes informatie en overprikkeling

De centrale coherentie theorie gaat over het functioneren van de hersenen van iemand met autisme, zoals dit in de kern anders is: autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Alle stukjes informatie komen los binnen en het is lastig om daar één geïntegreerd beeld van te vormen. Zo kan het zijn dat iemand met autisme een nieuwe kamer binnenloopt en alle objecten daar “los van elkaar ziet”: een lamp, een bank, een vloerkleed, een bijzettafeltje en een stoel. Daar waar mensen zonder autisme meteen zien: “dit is de woonkamer”. Ook is het lastig om te filteren met welke informatie en prikkels je wel of niet iets hoeft te doen; alles lijkt even belangrijk. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als continu alle informatie los van elkaar binnenkomt in je hoofd en je het gevoel hebt dat je op alles moet reageren, dit enorm vermoeiend is en je overprikkeld raakt. Wanneer een situatie, dus bijvoorbeeld je normale dagstructuur, zoveel mogelijk hetzelfde is, betekent dit dat er minder nieuwe, onverwachtse of onduidelijke prikkels binnenkomen en kost dit dus minder energie. Dat is dus nu met alle veranderingen door de coronacrisis dus zeker niet het geval!

 

Een nieuwe modus tijdens de coronacrisis

Voor jezelf een nieuw overzicht en nieuw ritme vinden kan dus heel helpend zijn. Maar geef ook ruimte aan je gevoelens en gedachten. Hoe?

Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je onze tips toe!

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in deze gekke tijden? Wij kunnen je helpen met behandeling, begeleiding of coaching.

Contact 

Geen behoefte aan een volledig traject, maar wel aan een luisterend oor? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals! 

Boek een sessie 

 

 

Ook mogelijk interessant voor jou

Omgaan met overprikkeling

Vast in je werk? Kies voor een loopbaancoach

(Online) psychologische behandeling

(Online) diagnostiek zonder wachtlijsten

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.