Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

Autisme en omgaan met de veranderingen door de coronacrisis

De wereld staat op z’n kop door de coronacrisis. Het begon allemaal aan de andere kant van de wereld, toen dachten we nog: “dat is een ver-van-mijn-bed-show”. Inmiddels is de harde realiteit dat er vele besmettingen in Nederland zijn geconstateerd, waardoor ook steeds pittigere maatregelen worden getroffen. Daarmee gaan grote veranderingen gepaard: niet alleen de wereld staat op z’n kop, maar ook jouw wereld. En wat dan als je autisme hebt en het omgaan met veranderingen misschien wel je allergrootste uitdaging is…?

 

Autisme en veranderingen

Dat het dagelijks leven nu ‘anders’ is door de coronacrisis, is voor heel veel mensen lastig. Het vraagt een aanpassing van je dagelijkse routines, wat soms vreemd, onprettig of ‘niet kloppend’ kan voelen. Mensen zijn gewoontedieren en het hebben van vaste ijkpunten in je leven, geeft je een gevoel van houvast. Grote veranderingen kunnen mensen een gevoel van verlies geven en bedroefde of onbestemde gevoelens. Wanneer je autisme hebt, kan het zijn dat je nog wat meer dan gemiddeld moeite hebt met veranderingen. Je kunt dit vanuit verschillende hoeken bekijken.

 

De dirigent van je gedrag

Het gedeelte van je brein, de executieve functies, zou je kunnen zien als “de dirigent” of “de regisseur” van je gedrag. Het zijn hogere denkprocessen die belangrijk zijn voor het denken en het uitvoeren van sociaal, efficiënt en doelgericht gedrag. Functies die hieronder vallen zijn bijvoorbeeld plannen & organiseren, cognitieve flexibiliteit (ook wel schakelen of switchen) en emotieregulatie. Mensen met autisme hebben vaak moeite met deze executieve functies en brengen daarom bijvoorbeeld zoveel mogelijk structuur en routines aan in hun leven, om problemen te voorkomen. Deze aangebrachte structuren en routines kun je nu niet zomaar doorzetten en het kost dus voor het brein van iemand met autisme extra veel energie om dit aan te passen en om te gaan met veranderingen door de coronacrisis.

 

Losse puzzelstukjes informatie en overprikkeling

De centrale coherentie theorie gaat over het functioneren van de hersenen van iemand met autisme, zoals dit in de kern anders is: autisme is een informatieverwerkingsstoornis. Alle stukjes informatie komen los binnen en het is lastig om daar één geïntegreerd beeld van te vormen. Zo kan het zijn dat iemand met autisme een nieuwe kamer binnenloopt en alle objecten daar “los van elkaar ziet”: een lamp, een bank, een vloerkleed, een bijzettafeltje en een stoel. Daar waar mensen zonder autisme meteen zien: “dit is de woonkamer”. Ook is het lastig om te filteren met welke informatie en prikkels je wel of niet iets hoeft te doen; alles lijkt even belangrijk. Je kunt je misschien wel voorstellen dat als continu alle informatie los van elkaar binnenkomt in je hoofd en je het gevoel hebt dat je op alles moet reageren, dit enorm vermoeiend is en je overprikkeld raakt. Wanneer een situatie, dus bijvoorbeeld je normale dagstructuur, zoveel mogelijk hetzelfde is, betekent dit dat er minder nieuwe, onverwachtse of onduidelijke prikkels binnenkomen en kost dit dus minder energie. Dat is dus nu met alle veranderingen door de coronacrisis dus zeker niet het geval!

 

Een nieuwe modus tijdens de coronacrisis

Voor jezelf een nieuw overzicht en nieuw ritme vinden kan dus heel helpend zijn. Maar geef ook ruimte aan je gevoelens en gedachten. Hoe?

Vul hieronder je gegevens in en wij sturen je onze tips toe!

Heb je behoefte aan meer ondersteuning in deze gekke tijden? Wij kunnen je helpen met behandeling, begeleiding of coaching.

Contact 

Geen behoefte aan een volledig traject, maar wel aan een luisterend oor? Boek dan een losse sessie met een van onze professionals! 

Boek een sessie 

 

 

Ook mogelijk interessant voor jou

Omgaan met overprikkeling

Vast in je werk? Kies voor een loopbaancoach

(Online) psychologische behandeling

(Online) diagnostiek zonder wachtlijsten

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van je computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Het is mogelijk dat we deze instrumenten gebruiken om informatie op onze systemen te achterhalen en om bepaalde categorieën van gebruikers te identificeren aan de hand van items zoals IP-adres, domein, browser type en bezochte pagina's. Deze informatie wordt meegedeeld aan onze webmasters die deze informatie gebruiken om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te analyseren en om te garanderen dat onze website functioneert als een bruikbare en effectieve bron van informatie. Voor cookies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website hebben wij jouw toestemming nodig. Bij het eerste bezoek aan de website wordt jouw ondubbelzinnige toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Je kunt jouw browser zo instellen dat je tijdens het bezoek aan de website geen niet-functionele cookies ontvangt. Deze privacy voorwaarden zijn alleen van toepassing op het gebruik van de cookies van Bzonder. Het gebruik van cookies en andere technieken gebruikt door derde partijen is onderworpen aan hun eigen privacy voorwaarden. Je kunt cookies uitzetten. Dit doe je in je internetbrowser. Als je in je browser het gebruik van cookies hebt uitgezet kun je nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van je IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder. De verkregen informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij het EU - US Privacy Shield verdrag van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Google kan jouw informatie slechts aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Lees voor meer informatie Google's Privacy Policy.

Tawk.to
Bzonder maakt gebruik van tawk.to, een live chat oplossing van tawk.to Ltd. Tawk.to maakt gebruik van cookies om Bzonder te helpen bezoekers te identificeren en te volgen binnen onze website. Alle communicatie tussen Bzonder en onze bezoekers beveiligd.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met [email protected]

Sluiten