Tips voor goede communicatie in een relatie bij autisme

Tips voor goede communicatie in een relatie bij autisme

Tips voor goede communicatie in een relatie bij autisme

Met elkaar communiceren is essentieel in een relatie. Het is niet altijd even makkelijk om een fijne manier van communiceren te hebben. Wanneer een van de partners autisme heeft kan dit invloed hebben op jullie communicatie. Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor autisme. We helpen je graag op weg met een aantal tips voor een goede communicatie in een relatie bij autisme.

Tips voor goede communicatie in een relatie bij autisme

Korte en bondige informatie

Mensen met autisme hebben over het algemeen behoefte aan korte en bondige informatie. Feitelijke informatie is voor mensen met autisme vaak makkelijker te verwerken. Een gesprek over emoties is voor mensen met autisme vaak lastiger te begrijpen. Probeer in de communicatie in een relatie met autisme zo helder en bondig mogelijk te vertellen wat jou dwars zit.

Eerlijk en direct

Mensen met autisme zijn vaak een open boek voor de mensen om zich heen. Ze zijn (goud) eerlijk en heel direct. Dat kan soms heel fijn zijn maar ook heel confronterend. Het is goed om daar van beide kanten rekening mee te houden: voor de partner om te erkennen dat dit een kenmerk is van autisme en dus vaak niet voorkomt uit kwade wil, voor de ander om te proberen de emoties van de ander in acht te nemen. Wanneer je gekwetst wordt door een opmerking van de ander; geef dit aan! Zo kunnen jullie leren wat de ander prettig vindt en wat niet. Dit komt de communicatie in een relatie bij autisme ten goede.

autisme

Eerst nadenken, dan praten

Voor beide partners is het goed om eerst na te denken voordat ze iets zeggen. Bedenk je voor het gesprek wat je precies wilt zeggen en hoe die boodschap over kan komen bij de ander. Tijdens een verhitte discussie zal dit soms niet meevallen maar het kan wel verdere misverstanden voorkomen. Als er veel emoties bij de boodschap tot uiting komen, bijvoorbeeld als je boos bent, kan het zijn dat de boodschap niet goed aankomt.  Iemand met autisme vindt het lastig om deze ‘dubbele’ informatie te verwerken. Dat komt de communicatie in een relatie bij autisme niet ten goede.

De kenmerken van autisme herkennen

Als partner van iemand met autisme kan het helpen om je te verdiepen in de kenmerken van autisme. Hierdoor kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door autisme veroorzaakt wordt. Als je weet waar het vandaan komt is het makkelijker er begrip voor op te brengen. De communicatie in een relatie bij autisme wordt makkelijker.

Duidelijk communiceren kan lastig zijn en zijn weerslag hebben op de relatie. Eén ding is duidelijk: een relatie bij autisme is in ieder geval nooit saai en het is aan beide partners om daar een goede balans in te vinden.

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken. Communicatie in een relatie is ons specialisme.

Meer weten over relatietherapie bij autisme of aanmelden? Neem contact met ons op.

Premium zorg Stuur een bericht

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij ASS

Relatietips bij autisme

Zorgeloos op vakantie met ADHD

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

communicatie relatie autisme