Relatietips bij ADD

Relatietips bij ADD

Relatietips bij ADD

Op zoek naar relatietips bij ADD?

Wanneer een van de partners ADD heeft, kan dat invloed hebben op de omgang en communicatie binnen een relatie. Waar kun je rekening mee houden als een van de partners ADD heeft? Bij Bzonder kun je terecht voor relatietherapie als onderdeel van de behandeling voor  ADD of als aparte relatietherapie. We helpen je graag op weg met deze relatietips bij ADD!

Het herkennen van ADD

Als partner van iemand met ADD kan het helpen om je te verdiepen in de kenmerken van ADD. Door meer inzicht te hebben in ADD kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen welke problemen er door de symptomen van ADDD veroorzaakt worden. Als je weet waar bepaalde problemen vandaan komen, kan het makkelijker zijn er begrip voor op te brengen en er rekening mee te houden.

Routine en veiligheid

Mensen met ADD zijn vaak gehecht aan bepaalde gewoonten en rituelen. Deze zorgen voor een bepaalde routine en houvast waar ze zich veilig bij voelen. Beperken deze routines jou? Praat hierover! Wees open naar elkaar wat jullie nodig hebben en wat voor jullie voor veiligheid zorgt. Probeer elkaar de ruimte te geven voor elkaars gewoonten en rituele.

Rust nemen

Eén van de tips voor relatieproblemen bij ADD is rust nemen. Mensen met ADD kunnen sneller overprikkeld raken dan andere mensen. Hierdoor kunnen simpele acties soms veel energie kosten. Probeer elkaar af en toe ruimte te geven om tot rust te komen.  Vooral wanneer er kinderen zijn, kan het moeilijk zijn om daar tijd voor in te delen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om vaste tijden af te spreken waarop je verantwoordelijk bent voor de kinderen, zodat het ook voor de kinderen duidelijk is wanneer een van de ouders even niet beschikbaar is.

relatietips bij ADD

Beperk het bieden van ondersteuning

Als partner van iemand met ADD kan je de neiging hebben om dingen uit handen te willen nemen van de ander. Hoewel het vaak goed bedoeld is, kan dit frustraties opleveren en bij de ander voelen alsof er verantwoordelijkheid ontnomen wordt. Bovendien kan dit ‘ontzorgen’ resulteren in oververmoeidheid en stress. Het is belangrijk er alert op te blijven dat je een ‘partnerrol’ heb en geen ‘zorgrol’. Het is belangrijk te blijven communiceren over wat voor ieder prettig is. Maak bijvoorbeeld afspraken over wie welke taken uitvoert en neem elkaars taken niet over. Het is voor beide partners goed om de juiste balans te vinden zodat de relatie niet scheef gaat groeien.

Zoek hulp

Zijn deze relatietips bij ADD niet genoeg en kom je er samen niet uit? Wacht niet tot het te laat is en ga op zoek naar relatie advies bij ADD in een vroeg stadium. Wanneer je merkt dat je relatie je al tijden meer energie kost dan je oplevert of als er steeds een terugkerend probleem of conflict speelt in je relatie, kan het fijn zijn om daar samen met een relatietherapeut naar te kijken. Soms zijn de problemen ontstaan zonder duidelijk aanwijsbare oorzaak, soms is die oorzaak wel duidelijk.

Waarom Bzonder voor relatietips bij ADD?

Bzonder is de specialist bij AD(H)D, autisme en stress bij volwassenen. Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken. Communicatie in een relatie met ADD is ons specialisme.

Meer weten over relatietherapie bij ADD of aanmelden? Neem contact met ons op.

Premium zorg Contact

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Relatietherapie bij ADD

Diagnostiek 

Relatieproblemen bij ADD

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.