Depressie

Depressie

Depressie

Verdrietige of sombere gevoelens horen bij het leven. Iedereen beleeft wel eens een periode waarin het moeilijk is om positief te blijven. Maar wanneer die periode blijft voortduren en de sombere gevoelens de overhand nemen, dan kan er sprake zijn van een depressie.

Iedereen kan last krijgen van een depressie: zowel mannen als vrouwen, ongeacht leeftijd, afkomst of opleiding. Bij het merendeel zijn de depressieve klachten van voorbijgaande aard. Toch is er ook een klein deel waarbij de depressies soms jarenlang kunnen aanhouden.

Wat is een depressie?

Een depressie is een zogenaamde ‘stemmingsstoornis’. Bij een depressie vormen gevoelens van somberheid en neerslachtigheid de boventoon. Door deze negatieve gevoelens is de kans groot dat je minder zin hebt om bijvoorbeeld dingen te ondernemen. Zelfs de meest routinematige handelingen, zoals werken of boodschappen doen, kunnen ineens veel energie kosten.

Als de abnormale somberheid langer dan twee weken aanhoudt wordt er over het algemeen gesproken van een depressie. Het is soms moeilijk te zeggen wat precies de oorzaak is van een depressie. Bij sommige mensen is er een directe reden zoals een grote verandering in hun leven, bijvoorbeeld een scheiding of ontslag. Andere voelen zich zonder concrete aanleiding neerslachtig of lusteloos.

Symptomen van een depressie

Veelvoorkomende symptomen die vaak voorkomen bij een depressie zijn onder andere:

  • Lastig interesse opbrengen voor personen of situaties
  • Neerslachtige / sombere gevoelens
  • Slaapproblemen
  • Erg vermoeid of weinig energie
  • Concentratieproblemen
  • Eetproblemen (veel of juist weinig eten)

Waarom diagnose bij Bzonder?

Een diagnose kan in veel gevallen opheldering geven na een onrustige periode van onduidelijke klachten. Bij Bzonder doen we uitgebreid onderzoek naar verschillende  onderdelen van jouw persoonlijkheid en klachten. We kijken dus niet alleen naar of je wel of niet één bepaalde diagnose hebt, maar onderzoeken jou als geheel. Dit betekent dat een completer plaatje krijgt van waar jouw klachten vandaan komen. Je krijgt van ons een complete psychologische rapportage na afronding.

Bij Bzonder werken we zonder wachtlijsten. Je kunt bij ons direct starten.

Behandeling bij depressie

Behandeling – of therapie – zorgt ervoor dat je minder hinder ervaart van gedachten en gevoelens die je psychische last bezorgen. Bzonder! kan helpen deze klachten bij een depressie te verminderen. Binnen een behandeling gaan we in gesprekken of ervaringsgerichte therapie met je aan de slag om samen uit te zoeken waar je precies moeite mee hebt en hoe we dit kunnen oplossen.

 

Wil je meer informatie over diagnostiek of behandeling bij een depressie? Neem hier contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Burn-out behandeling

EFT therapie bij autisme

ADD Diagnose

Mentale Gezondheid Test

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.