Angststoornis

Angststoornis

Angststoornis

Angst voor bepaalde factoren in je leven is heel normaal. De een is bang voor spinnen, de ander heeft bijvoorbeeld hoogtevrees. Of je komt in een tijdelijke situatie terecht waarbij je je angstig voelt, zoals bij heftige turbulentie tijdens een vliegreis. Maar het kan zijn dat een bepaalde angst je leven in dergelijke mate beïnvloedt dat jij je erdoor beperkt voelt. Dan kan er sprake zijn van een angststoornis.

Wat is een angststoornis?

Bij een angststoornis staat de angst niet in verhouding tot het directe gevaar. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in paniek raakt bij het idee om naar de supermarkt te gaan, een gesprek met iemand te voeren of de telefoon op te nemen. Door deze manier van reageren kan het zijn dat je bepaalde situaties uit de weg probeert te gaan. Hierdoor kunnen de angsten een ernstige belemmering vormen voor je dagelijks functioneren. Het kan bijvoorbeeld lastig zijn een reguliere werk- of schoolroutine aan te houden en te presteren op de werkvloer of tijdens een studie.

Er zijn verschillende soorten angststoornissen bekend. Zoals een paniekstoornis, waarbij je last kunt hebben van plotselinge paniekaanvallen. Of sociale angst, waarbij je het moeilijk vindt om mensen om je heen te hebben of in gezelschap te praten.

Symptomen van een angststoornis

Veelvoorkomende symptomen die vaak voorkomen bij angststoornissen zijn onder andere:

  • Hoofdpijn
  • Buikpijn
  • Slaapproblemen
  • Nerveus gevoel
  • Onrustig zijn
  • Hartkloppingen
  • Angst voor een volgende aanval
  • Bange voorgevoelens
  • Uit de weg van bepaalde situaties

Waarom diagnose bij Bzonder?

Een diagnose kan in veel gevallen opheldering geven na een onrustige periode van onduidelijke klachten. Bij Bzonder doen we uitgebreid onderzoek naar verschillende  onderdelen van jouw persoonlijkheid en klachten. We kijken dus niet alleen naar of je wel of niet één bepaalde diagnose hebt, maar onderzoeken jou als geheel. Dit betekent dat een completer plaatje krijgt van waar jouw klachten vandaan komen. Je krijgt van ons een complete psychologische rapportage na afronding.

Bij Bzonder werken we zonder wachtlijsten. Je kunt bij ons direct starten.

Behandeling bij angststoornis

Behandeling – of therapie – zorgt ervoor dat je minder hinder ervaart van gedachten en gevoelens die je psychische last bezorgen. Bzonder! kan helpen deze klachten bij een angststoornis te verminderen. Binnen een behandeling gaan we in gesprekken of ervaringsgerichte therapie met je aan de slag om samen uit te zoeken waar je precies moeite mee hebt en hoe we dit kunnen oplossen.

 

Wil je meer informatie over diagnostiek of behandeling bij angststoornis? Neem hier contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Maak de Trauma Test

Diagnostiek

Behandeling

Kenmerken van een burn-out

Mentale Gezondheid Test

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.