Tips voor goede communicatie in een relatie bij ADHD

Tips voor goede communicatie in een relatie bij ADHD

Tips voor goede communicatie in een relatie bij ADHD

De fijne manier van communicatie binnen een relatie onderhouden kan een hele uitdaging zijn. Samen praten, lachen en soms ook ruzie maken hoort erbij. Wanneer één van de partners ADHD heeft kan dit gevolgen hebben op jullie communicatie. Bzonder is de expert op het gebied van relatietherapie als onderdeel van een behandeling voor ADHD. We helpen je graag op weg met een aantal tips voor een fijne communicatie in je (ADHD) relatie.

Tips voor goede communicatie in een relatie bij ADHD

Naar elkaar luisteren

Probeer de ander de tijd te geven om zijn of haar verhaal te vertellen. Iemand met ADHD heeft vaak meer tijd of woorden nodig om zich te uiten. Onderbreek de ander niet als het voor jou te lang duurt, maar laat diegene uitpraten. Dat je naar de ander luistert betekent niet automatisch dat je het er mee eens bent, maar op deze manier geef je wel de ruimte voor elkaars mening.

Oude koeien

Om het gesprek gestructureerd te houden is het belangrijk het gesprek in het hier en nu te houden. Wat is er op dit moment aan de hand? Wat is voor nu een oplossing? Probeer je te focussen op het huidige probleem en geen oude koeien uit de sloot te halen. Door er issues uit het verleden bij te halen blijf je bovendien hangen in negativiteit.

In de ander verplaatsen

Een goede communicatie in een relatie bij ADHD kenmerkt zich door wederzijds begrip. Probeer dan ook te luisteren zonder direct een mening te vormen en doe je best om jezelf te verplaatsen in je partner. Het helpt om hierbij emoties te benoemen. Geef aan dat je je verdrietig of teleurgesteld voelt en wat de reden daarvoor is. De gedachten en gevoelens van iemand met ADHD kunnen soms ongestructureerd zijn. De ander helpen de kern eruit te halen en samen te relativeren kan helpen om elkaar beter te begrijpen en weer dichter tot elkaar te komen.

communicatie in relatie met ADHD

Kenmerken van ADHD herkennen

Als partner van iemand met ADHD kan het helpen om je te verdiepen in de kenmerken van ADHD. Door meer inzicht te krijgen in ADHD kun je leren je partner beter te begrijpen. Hierdoor kan het in het dagelijkse leven makkelijker zijn om te herkennen wat er door de ADHD veroorzaakt wordt. Als je weet waar het vandaan komt is het makkelijker er begrip voor op te brengen.

Concrete aanwijzingen geven

Weet je wat je wilt? Geef dat dan duidelijk aan! Je partner kan niet in jouw hoofd kijken. Geef concrete aanwijzingen als je iets op een bepaalde manier wilt. Misschien is je partner zo lief om jou aan bepaalde afspraken te herinneren, maar vind je dat zelf helemaal niet fijn. De kans is groot dat je partner er helemaal geen problemen mee heeft om iets op jouw wijze te doen als je dit duidelijk aangeeft. Dit komt de communicatie in een relatie bij ADHD ten goede.

Helder communiceren kan lastig zijn en zijn weerslag hebben op de relatie. Eén ding is duidelijk: een relatie bij ADHD is in ieder geval nooit saai en het is aan beide partners om daar een goede balans in te vinden.

Meer weten over relatietherapie bij ADHD of aanmelden? Neem contact met ons op.

Premium zorg

Waarom Bzonder?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een coach terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van ADD binnen relaties. Samen willen wij relaties leuker en fijner maken. Communicatie in een relatie met ADHD is ons specialisme.

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

Mogelijk ook interessant voor jou:

EFT therapie bij autisme

Diagnose bij ADHD

ADHD test volwassenen

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.