Op zoek naar een loopbaancoach voor jouw medewerker? (NL/English)
Ben je een particulier? Loopbaancoaching voor particulieren vind je hier.
Tijdens de carrière van je medewerker kan het voorkomen dat er vragen bij hem/haar opkomen zoals: “Is dit wel echt wat bij mij past?” “Wil ik dit nog wel”? Mogelijk vraag jij je als werkgever af: “Kan ik mijn medewerker met meer plezier laten werken en daarmee betere resultaten boeken?”. Zeker waar het gaat om mensen met een specifieke diagnose, zoals ADHD of autisme, of een burn-out, kan deze puzzel nog wat ingewikkelder zijn.
Loopbaanvragen kunnen ook ontstaan vanuit een periode van verlies of ziekte, zoals burnout. En soms ontstaat een vraag voor een loopbaancoach vanuit de behoefte van verandering, het roer om te gooien en weer enthousiasme te voelen voor het werk.
Wat doet een loopbaancoach?
Een loopbaancoach start een traject gebruikelijk met een loopbaanscan. Dit is een rapport dat jouw medewerker meer inzicht geeft in de vragen “wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik“? Vanuit dit startpunt gaat de medewerker samen met de loopbaancoach in vijf sessies dieper in op de resultaten van de scan en de actuele loopbaanvragen. In deze sessies kunnen we vanuit onze specialistische psychologische achtergrond rekening houden met een eventuele diagnose of psychische klachten, zoals ADHD, autisme of burn-out.
Download hier de checklist autisme herkennen bij professionals voor HR en managers.
Wij geloven in de kracht van persoonlijk contact en psychologische expertise, omdat wij vinden dat een persoon niet enkel in vragenlijsten of typeringen te vangen is. Een loopbaancoach richt zich niet op gedetailleerd concreet advies omtrent bijvoorbeeld “welk beroep moet ik kiezen” of “welke studie moet ik mij voor aanmelden”, maar verdiept en reflecteert samen met de medewerker op “wat zijn mijn behoeften, waar ben ik goed in, wat geeft mij energie en waar haal ik plezier uit”.
Waarom een loopbaancoach van Bzonder?
Bzonder heeft jarenlange therapeutische ervaring en specialistische psychologische kennis. Hierdoor zijn we beter in staat dan reguliere A&O psychologen of andere loopbaancoaches om verder te kijken dan enkel de scores van vragenlijsten. Ook kunnen we nuances opmerken die elders gemist worden. Daarbij kan de loopbaancoach rekening houden met eventueel aanwezige psychische problematiek (ADHD, autisme of andersoortige psychische klachten) en begrijpen we beter waar de behoeften en knelpunten op dit vlak vandaan komen.
Hoe gaat een loopbaancoach te werk?
Onderaan deze pagina vind je een aanmeldformulier. Hier kan je je aanmelden voor traject van vijf sessies met een loopbaancoach en een loopbaanscan met rapportage. Na voltooiing van de aanmelding, ontvangt de medewerker een uitnodiging voor het invullen van een serie online vragenlijsten. Ook contacteren we de medewerker voor het inplannen van de vijf bijbehorende sessies.
Meer weten of aanmelden?
Je kan je aanmelden onderaan deze pagina.
Wil je eerst nog wat meer weten, laat dan hier je gegevens achter en we nemen contact met je op. Of plan via onderstaande knop een vrijblijvende kennismaking.
Is een coachingstraject wellicht voor jouw medewerker toch passender dan een loopbaancoach? Wellicht is (job)coaching dan wat voor jullie, of juist gerichte businesscoaching/leiderschapsontwikkeling. Zoek je verduidelijking van klachten? Kijk dan eens bij diagnostiek of casus consultatie.
De snelle checks
✓ Geen lange wachtlijst
✓ Geschikt voor 18+
✓ Online
Mogelijk ook interessant voor jou
Hoe goed past jouw baan bij jou? Maak de loopbaan test.
Eerste spoor traject ziekteverzuim
Tweede spoor traject ziekteverzuim
Maatwerk & advies voor bedrijven