Werk interesse

Werk interesse

Werk interesse

Waar ligt mijn interesse op werkgebied?

Wanneer je ongelukkig bent in je baan, ga je nadenken over wat je wel en niet zou willen. Uiteindelijk eindig je bij de vraag ‘waar liggen mijn interesses op werkgebied?’. In de essentie is het vinden van jouw interesses niet lastig, maar de meeste mensen ondervinden daar toch veel moeilijkheden mee. Dit komt, omdat er veel binnen de spreekwoordelijk ‘box’ wordt gedacht, en dit zal altijd tot dezelfde resultaten leiden. Je wilt een snel en een praktisch antwoord op de vraag en het liefst in de vorm van een baan.

Om dit proces van gedachtecirkels te doorbreken hebben wij een proces van 3 fases opgesteld, waarbij je je bewust moet zijn van je eigen gedrag en denkpatronen. Schrijf al jouw bevindingen en ervaringen op, zodat het proces nog bewuster wordt.

Fase 1: het zaadje planten

“Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt”

De eerste fase bestaat uit planten van een zaadje. In deze fase ga je puur en alleen op zoek naar alles wat je een positief gevoel geeft. Wees hierin zo creatief mogelijk en schrijf werkelijk alles op wat jouw interesse wekt op werkgebied. Zoek naar je gevoelssignaal. Je kunt niet van tevoren bedenken wat je leuk vindt.

Wees tijdens deze fase bewust van al je ervaringen en wanneer je gevoel een signaal geeft dat de ervaring positief is, schrijf die dan op. Van uitgebreide ontbijt in de ochtend, tot het complimentje van jouw collega over het organiseren van een event en alles wat er tussen in zit.

De valkuil is hier om bij elk positief gevoelssignaal, direct de vertaling te maken naar een concrete baan. Dat is niet de bedoeling van deze opdracht. In het proces wordt alleen de focus gelegd op jouw gevoel van passie en de ervaring die daarbij hoort.

Hieronder enkele belangrijke gedachten om de juiste mindset vast te houden tijdens deze fase:

 • Bekijk jouw ervaringen vanuit een neutrale bril, zonder oordelen
 • Parkeer al je realiteitszin, verwachtingen, dromen en doelen voor een latere fase.
 • Ervaar alles, zonder daarbij verklaringen te zoeken
 • Wees eerlijk tegen jezelf (zelfreflectie)
 • Doe het proces stapje voor stapje en neem de tijd
 • Vergeet even alle verwachtingen die je voelt
 • Eer het kleine en subtiele

Fase 2: het zaadje water geven

“Je moet eerst leren lopen, voordat je kan rennen”

Het doel van deze fase is om de positieven gevoelssignalen meer in je leven te brengen op kleine schaal. Het is in deze fase nog steeds van belang om niet de vertaling te maken naar een praktische baan. Laat de realiteitszin los. Dit is moeilijk, dus wees hiervan bewust en wees ook streng naar jezelf om dit niet toe te laten.

Probeer wat je in de vorige fase hebt opgeschreven meer te ervaren in je dagelijks leven en werk. Krijg je positieve energie van het inwerken van je nieuwe collega? Probeer dit meer te doen. Handel in de richting van jouw interesses op werkgebied. De valkuil is hier om het belang van deze fase te onderschatten. Je moet in actie komen. Het persoonlijk ervaren om lichaam en geest samen te brengen in het proces. Dat zorgt voor bevestiging en versteviging.

Gedachten voor de juiste mindset:

 • Wees bewust van je gevoel en laat je hierdoor leiden
 • Ervaar het zo open mogelijk
 • Doe het doelloos
 • Onderzoek het door het te ervaren
 • Volg de richting van je gevoel, zonder realiteitszin
 • Maak jouw positieve gevoel specifieker
 • Welke ervaring geeft, jou het beste gevoel?

Fase 3: het zaadje groeit

“Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk”

In deze laatste fase maak je pas de vertaling van jouw interesses naar de arbeidsmarkt. Combineer zoveel mogelijk positieve gevoelssignalen en bedenk wat voor banen of rollen daar bij zou passen.

De realiteitszin is nu wel van belang. Je moet wel gekwalificeerd zijn voor de baan en je zult toch geld moeten verdienen. Maar het grote verschil is dat je de passie meer gaat voelen. Je weet wat je drijfveren zijn en wat welke aspecten in een baan je een goed gevoel zullen geven. Dit helpt je om hindernissen te nemen en je kansen te vergroten. Je kan ook kiezen voor loopbaancoaching om dit proces te versterken.

De valkuil is hier om toch (weer) outside-in te gaan zoeken en daarbij je gevoelssignalen te vergeten. De oplossing is je notitieboek! Daar is je antwoord te vinden. De fases zorgen voor de interne bevestiging. Het gevolg is doorzettingsvermogen en zekerheid dat dit de juiste stap is.

Gedachten voor de juiste mindset:

 • Benader het inside-out in plaats van outside-in.
 • Laat je niet teveel leiden door alle verwachtingen
 • Doe je ogen dicht en probeer de baan te beleven. Welk gevoel ervaar je?
 • Puzzel met gebruik van al je positieve gevoelssignalen.
 • Bespreek het met je omgeving, zodat ze met je mee kunnen denken.
 • Onderzoek verschillende combinaties.

 

Meer weten over het vinden van jouw interesses op werkgebied? Boek een pre-intake gesprek of neem contact met ons op.

 

Ook interessant voor jou:

Hoe goed past jouw baan bij jou? Maak onze loopbaan test.

Persoonlijke ontwikkeling

Eerste  spoor traject ziekteverzuim

Tweede spoor traject ziekteverzuim

Tips voor minder stress

Wat is loopbaanonderzoek?

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van je computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Het is mogelijk dat we deze instrumenten gebruiken om informatie op onze systemen te achterhalen en om bepaalde categorieën van gebruikers te identificeren aan de hand van items zoals IP-adres, domein, browser type en bezochte pagina's. Deze informatie wordt meegedeeld aan onze webmasters die deze informatie gebruiken om het aantal bezoekers op de verschillende delen van de website te analyseren en om te garanderen dat onze website functioneert als een bruikbare en effectieve bron van informatie. Voor cookies die niet noodzakelijk zijn voor het gebruik van de website hebben wij jouw toestemming nodig. Bij het eerste bezoek aan de website wordt jouw ondubbelzinnige toestemming gevraagd voor het gebruik van cookies. Je kunt jouw browser zo instellen dat je tijdens het bezoek aan de website geen niet-functionele cookies ontvangt. Deze privacy voorwaarden zijn alleen van toepassing op het gebruik van de cookies van Bzonder. Het gebruik van cookies en andere technieken gebruikt door derde partijen is onderworpen aan hun eigen privacy voorwaarden. Je kunt cookies uitzetten. Dit doe je in je internetbrowser. Als je in je browser het gebruik van cookies hebt uitgezet kun je nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van je IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder. De verkregen informatie wordt door Google opgeslagen op servers in de Verenigde Staten. Google is aangesloten bij het EU - US Privacy Shield verdrag van het Amerikaanse Ministerie van Handel. Google kan jouw informatie slechts aan derden verschaffen indien Google hiertoe wettelijk wordt verplicht, of voor zover derden de informatie namens Google verwerken. Lees voor meer informatie Google's Privacy Policy.

Tawk.to
Bzonder maakt gebruik van tawk.to, een live chat oplossing van tawk.to Ltd. Tawk.to maakt gebruik van cookies om Bzonder te helpen bezoekers te identificeren en te volgen binnen onze website. Alle communicatie tussen Bzonder en onze bezoekers beveiligd.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die je aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van je gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heb je hier vragen over, dan kun je contact opnemen met [email protected]

Sluiten