Werk interesse

Werk interesse

Werk interesse

Waar ligt mijn interesse op werkgebied?

Wanneer je ongelukkig bent in je baan, ga je nadenken over wat je wel en niet zou willen. Uiteindelijk eindig je bij de vraag ‘waar liggen mijn interesses op werkgebied?’. In de essentie is het vinden van jouw interesses niet lastig, maar de meeste mensen ondervinden daar toch veel moeilijkheden mee. Dit komt, omdat er veel binnen de spreekwoordelijk ‘box’ wordt gedacht, en dit zal altijd tot dezelfde resultaten leiden. Je wilt een snel en een praktisch antwoord op de vraag en het liefst in de vorm van een baan.

Om dit proces van gedachtecirkels te doorbreken hebben wij een proces van 3 fases opgesteld, waarbij je je bewust moet zijn van je eigen gedrag en denkpatronen. Schrijf al jouw bevindingen en ervaringen op, zodat het proces nog bewuster wordt.

Fase 1: het zaadje planten

“Gras gaat niet harder groeien als je eraan trekt”

De eerste fase bestaat uit planten van een zaadje. In deze fase ga je puur en alleen op zoek naar alles wat je een positief gevoel geeft. Wees hierin zo creatief mogelijk en schrijf werkelijk alles op wat jouw interesse wekt op werkgebied. Zoek naar je gevoelssignaal. Je kunt niet van tevoren bedenken wat je leuk vindt.

Wees tijdens deze fase bewust van al je ervaringen en wanneer je gevoel een signaal geeft dat de ervaring positief is, schrijf die dan op. Van uitgebreide ontbijt in de ochtend, tot het complimentje van jouw collega over het organiseren van een event en alles wat er tussen in zit.

De valkuil is hier om bij elk positief gevoelssignaal, direct de vertaling te maken naar een concrete baan. Dat is niet de bedoeling van deze opdracht. In het proces wordt alleen de focus gelegd op jouw gevoel van passie en de ervaring die daarbij hoort.

Hieronder enkele belangrijke gedachten om de juiste mindset vast te houden tijdens deze fase:

 • Bekijk jouw ervaringen vanuit een neutrale bril, zonder oordelen
 • Parkeer al je realiteitszin, verwachtingen, dromen en doelen voor een latere fase.
 • Ervaar alles, zonder daarbij verklaringen te zoeken
 • Wees eerlijk tegen jezelf (zelfreflectie)
 • Doe het proces stapje voor stapje en neem de tijd
 • Vergeet even alle verwachtingen die je voelt
 • Eer het kleine en subtiele

Fase 2: het zaadje water geven

“Je moet eerst leren lopen, voordat je kan rennen”

Het doel van deze fase is om de positieven gevoelssignalen meer in je leven te brengen op kleine schaal. Het is in deze fase nog steeds van belang om niet de vertaling te maken naar een praktische baan. Laat de realiteitszin los. Dit is moeilijk, dus wees hiervan bewust en wees ook streng naar jezelf om dit niet toe te laten.

Probeer wat je in de vorige fase hebt opgeschreven meer te ervaren in je dagelijks leven en werk. Krijg je positieve energie van het inwerken van je nieuwe collega? Probeer dit meer te doen. Handel in de richting van jouw interesses op werkgebied. De valkuil is hier om het belang van deze fase te onderschatten. Je moet in actie komen. Het persoonlijk ervaren om lichaam en geest samen te brengen in het proces. Dat zorgt voor bevestiging en versteviging.

Gedachten voor de juiste mindset:

 • Wees bewust van je gevoel en laat je hierdoor leiden
 • Ervaar het zo open mogelijk
 • Doe het doelloos
 • Onderzoek het door het te ervaren
 • Volg de richting van je gevoel, zonder realiteitszin
 • Maak jouw positieve gevoel specifieker
 • Welke ervaring geeft, jou het beste gevoel?

Fase 3: het zaadje groeit

“Niet omdat de dingen moeilijk zijn, durven wij niet, maar omdat wij niet durven zijn de dingen moeilijk”

In deze laatste fase maak je pas de vertaling van jouw interesses naar de arbeidsmarkt. Combineer zoveel mogelijk positieve gevoelssignalen en bedenk wat voor banen of rollen daar bij zou passen.

De realiteitszin is nu wel van belang. Je moet wel gekwalificeerd zijn voor de baan en je zult toch geld moeten verdienen. Maar het grote verschil is dat je de passie meer gaat voelen. Je weet wat je drijfveren zijn en wat welke aspecten in een baan je een goed gevoel zullen geven. Dit helpt je om hindernissen te nemen en je kansen te vergroten. Je kan ook kiezen voor loopbaancoaching om dit proces te versterken.

De valkuil is hier om toch (weer) outside-in te gaan zoeken en daarbij je gevoelssignalen te vergeten. De oplossing is je notitieboek! Daar is je antwoord te vinden. De fases zorgen voor de interne bevestiging. Het gevolg is doorzettingsvermogen en zekerheid dat dit de juiste stap is.

Gedachten voor de juiste mindset:

 • Benader het inside-out in plaats van outside-in.
 • Laat je niet teveel leiden door alle verwachtingen
 • Doe je ogen dicht en probeer de baan te beleven. Welk gevoel ervaar je?
 • Puzzel met gebruik van al je positieve gevoelssignalen.
 • Bespreek het met je omgeving, zodat ze met je mee kunnen denken.
 • Onderzoek verschillende combinaties.

 

Meer weten over het vinden van jouw interesses op werkgebied? Boek een pre-intake gesprek of neem contact met ons op.

 

Ook interessant voor jou:

Hoe goed past jouw baan bij jou? Maak onze loopbaan test.

Persoonlijke ontwikkeling

Eerste  spoor traject ziekteverzuim

Tweede spoor traject ziekteverzuim

Tips voor minder stress

Wat is loopbaanonderzoek?

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.