Juiste baan

Juiste baan

Juiste baan

‘Welke baan past bij mij?’ Of je nu net afgestudeerd bent of al een behoorlijke carrière hebt opgebouwd, we stellen onszelf allemaal wel eens de vraag of onze huidige baan echt is wat we willen. En terecht: we besteden dagelijks een groot deel van onze tijd aan ons werk. Op jonge leeftijd moeten we al een keuze maken voor een richting in ons leven, op een moment dat we vaak nog helemaal niet weten wie we zijn. Jaren later, vragen veel professionals zich af; ‘Is dit de juiste baan voor mij?’

Het kan zijn dat je werk niet meer dan een routineklus is geworden en je op zoek bent naar meer uitdaging in je loopbaan. Of wellicht zorgen je dagelijkse taken juist voor hoofdpijn omdat het niet aansluit bij je interesses.

De effecten van een baan die niet bij je past

Wanneer je een baan hebt die niet bij je past, kan dit zowel fysiek als mentaal veel van je eisen. Het kan resulteren in lichamelijke ongemakken zoals hoofdpijn, oververmoeidheid en maagklachten. Ook geestelijk kan het grote invloed hebben: het is moeilijk om jezelf te motiveren, kan zorgen voor concentratieproblemen en overmoeidheid. Op lange duur kan onvrede over je baan zelfs leiden tot depressieve klachten.

Welke baan is de juiste baan voor mij?

Dit soort vragen kunnen ontstaan door grote gebeurtenissen in ons leven, bijvoorbeeld na een periode van verlies of ziekte. Soms maken we als persoon een ontwikkeling door waardoor dingen van voorheen op een ander moment niet meer bij onze persoonlijkheid passen. Of zijn we op zoek naar een nieuwe uitdaging, voelen we behoefte aan verandering en willen we graag het roer omgooien.

Wat kun je doen?

Om er achter te komen welke baan nu echt bij je past kun je beginnen met het doorvoeren van kleine veranderingen. Ga bijvoorbeeld in gesprek met je leidinggevende en spreek je wens uit naar nieuwe uitdagingen. En om te weten wat bij je past, is het belangrijk om je bewust te zijn van je wensen en passies. Weet je dat niet goed, ga dan op onderzoek uit door nieuwe dingen te proberen. Omring je met mensen waar je van kunt leren en die je als een inspiratie ziet. Zij kunnen je motiveren om verder op zoek te gaan naar de baan die het beste bij je past.

Wil je meer inzicht krijgen in jouw interesses, competenties en persoonlijkheid op werkvlak? Dan kan Bzonder je helpen door middel van loopbaanadvies of jobcoaching.

Meer weten over loopbaanonderzoek? Boek een pre-intake gesprek of neem contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Coaching

Eerste  spoor traject ziekteverzuim

Tweede spoor traject ziekteverzuim

Loopbaanadvies

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.