Waarom kiezen voor een loopbaanonderzoek?

Waarom kiezen voor een loopbaanonderzoek?

Waarom kiezen voor een loopbaanonderzoek?

De harde werkcultuur

De hedendaagse werkcultuur lijkt steeds harder te worden. Er heerst een groot gebrek aan people skills. De managers voelen geen empathie en jij als werknemer staat niet centraal. Volgens Rozemarijn Dols (schrijfster Professionele Loopbaancoaching), is dit een gevolg van de ‘sweatshopcultuur’ die sinds de crisis steeds meer is gaan heersen. Meer doen met minder mensen, en het moet altijd beter. Bovendien speelt de toenemende individualisering van de maatschappij een grote rol. Je moet constant je grenzen aangeven en voor jezelf opkomen. Vroeger werden er bijscholingscursussen voor groepen werknemers gegeven, nu moet je steeds zelfbewuster zijn als werkende mens. Jij bent verantwoordelijk om voor jouw eigen ontwikkeling zorgen. Loopbaanonderzoek kan daarbij helpen.

De burn-outs groeien

CBS-cijfers lieten de afgelopen jaren zien dat sinds het begin van de crisis steeds minder mensen van baan zijn gaan wisselen. Wie een vaste baan heeft, blijft dus liever werken in onvrede dan het risico te nemen om te wisselen. Hierdoor groeit het aantal mensen met burn-outklachten, volgens cijfers van CBS en TNO. Werkende zijn 24/7 beschikbaar voor hun werk en de lijn tussen werk en privé wordt steeds smaller.

Karakter kan ook een rol spelen bij het krijgen van een burn-out. Het zijn namelijk vaak de consciëntieuze werkers met een groot verantwoordelijkheidsgevoel. Bij een loopbaanonderzoek is het belangrijk om deze factoren te kunnen herkennen. Daarom is het van belang dat een loopbaancoach ook psychologisch onderlegd is. Het karakter kan niet veranderen, maar het gedrag wel.

Het loopbaanonderzoek

Gelukkig krijgen steeds meer werknemers een loopbaanonderzoek vergoedt door hun werkgever. Het loopbaanonderzoek is een grondige inventarisatie van jouw capaciteiten, persoonlijkheid, talenten, competenties en interesses. Waarbij je alle moeilijke vragen rondom jouw werkende leven kan bespreken.

Voordat loopbaanonderzoek een meer gebruikelijke rol gaat spelen in het werkende leven, moet de effectiviteit van coaching nog steviger gestaafd worden door de wetenschap. Het is lastig om coaching te meten. Het succes van een loopbaanonderzoek is namelijk subjectief. Er is niet één gewenste uitkomst. Allesbepalend is jouw klik met de coach. Het is niet de bedoeling van de coach dat je per definitie het roer omgooit en een Bed & Breakfast in Frankrijk gaat beginnen. Als je door kleine aanpassingen merkt dat je jouw werkende leven op orde krijgt, is dat voor alle partijen natuurlijk winst.

Meer weten over loopbaanonderzoek? Boek een pre-intake gesprek of neem contact met ons op.

 

Mogelijk ook interessant voor jou:

Eerste  spoor traject ziekteverzuim

Tweede spoor traject ziekteverzuim

Kenmerken van een burn-out

Jobcoaching

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.