Stress & burn-out

Looking for another language?

Symptomen burn-out bij volwassenen

Welke signalen herken jij bij jezelf?

Burn-out is de term voor psychische klachten bij volwassenen waarbij je je emotioneel uitgeput voelt en weinig tot niets kan presteren. Burn-out is geen officiële diagnose, maar een gangbare term binnen de bedrijfspsychologie. In sommige gevallen zijn de klachten van volwassen cliënten met symptomen van burn-out te classificeren als aanpassingsstoornis of somatoforme stoornis, wanneer zij voldoen aan de hiervoor gestelde criteria. Ook kan een depressie, ptss of angststoornis soms lijken op een symptomen van burn-out bij volwassenen. Burn-out bestaat in de definitie van Maslach uit drie, min of meer samenhangende verschijnselen: (emotionele) uitputting (extreme vermoeidheid), cynisme (afstand hebben van het werk, dan wel de mensen met wie men werkt), en een verminderd gevoel van bekwaamheid.

kenmerken burn-out
Symptomen burn-out die bij het (emotionele) uitputting horen:

 • Ik ben intens vermoeid
 • Ik raak snel geëmotioneerd
 • Ik heb een kort lontje
 • Ik kan het niet meer aan
 • Ik kom tot niets meer, soms zelfs niet tot simpele enkelvoudige taken
 • Ik ben snel overprikkeld (bijvoorbeeld door geluiden of drukte)

Symptomen burn-out die bij de cynisme horen:

 • Als ik aan mijn werk of dagelijkse bezigheden denk, wil ik me er het liefst van afkeren
 • Ik trek me terug uit sociale en werksituaties
 • Ik vermijd taken die op mijn bordje liggen, de moed zakt me al in de schoenen voordat ik er aan begin
 • Werk? Het hoeft voor mij allemaal niet meer zo.
 • Het kan me allemaal niet zoveel meer schelen. Ik kan het niet meer opbrengen.
 • Ik beleef geen plezier aan dagelijkse dingen

Symptomen burn-out die bij verminderd gevoel van bekwaamheid horen:

 • Ik heb het gevoel niet meer productief te zijn
 • Ik ben vaak vergeetachtig
 • Ik voel me lichamelijk niet sterk meer
 • Ik heb moeite met helder denken
 • Ik twijfel over mijn draagkracht om aan te kunnen wat er op mijn pad komt
 • Ik voel me minder capabel dan voorheen

 

Herkenbaar? Ben je op zoek naar diagnostiek, coaching of behandeling voor je klachten in of rond Tilburg? Vul dan ons contactformulier in voor een vrijblijvend oriënterend gesprek met Bzonder! Zorg en Coaching.

 

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.

 

 


Bij verder browsen op deze site, ga je akkoord met het gebruik van cookies en ons privacystatement. Meer informatie

De informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld vanuit Bzonder. Bzonder is niet aansprakelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie.

Cookiebeleid
Bzonder maakt op de website gebruik van cookies. Dit zijn eenvoudige, kleine bestandjes met gegevens die op de harde schijf van uw computer opgeslagen worden. De website maakt gebruik van tijdelijke cookies voor functionele en statistische doeleinden. Deze cookies bevatten geen persoonsgegevens en worden enkel gebruikt om de website gebruikersvriendelijker te maken. U kunt cookies uitzetten. Dit doet u in uw internetbrowser. Als u in uw browser het gebruik van cookies heeft uitgezet kunt u nog steeds de meeste onderdelen van de website bezoeken.

Klikgedrag
Op alle websitepages van Bzonder worden algemene bezoekgegevens bijgehouden met behulp van Google Analytics. Bezoekers worden niet geïdentificeerd, we anonimiseren alle statistische gegevens, door het verwijderen van het laatste deel van uw IP-adres voordat statistische data wordt verwerkt. De statische data wordt alleen ingezet voor eigen gebruik door website beheerders van Bzonder.

Beveiligde verbinding
De website maakt altijd gebruik van een extra beveiligde https:// verbinding, te herkennen aan het slotje in de browser.

Toepassing privacybeleid
Bzonder respecteert de privacy en draagt er zorg voor dat de persoonlijke informatie die u aan ons verstrekt vertrouwelijk wordt behandeld. Bzonder is niet verantwoordelijk voor het privacy beleid van derden en andere sites en bronnen.

Vragen en feedback
Bzonder neemt de bescherming van uw gegevens serieus en neemt passende maatregelen om misbruik, verlies, onbevoegde toegang, ongewenste openbaarmaking en ongeoorloofde wijziging tegen te gaan. Heeft u vragen hierover, dan kan u contact opnemen met [email protected]

Sluiten