Je bent niet alleen. En toch voel je je vaak wél zo. In een relatie waarin het contact niet vanzelf gaat. Waarin je elkaar steeds net lijkt mis te lopen. Jij zoekt de verbinding, maar hij lijkt zich steeds terug te trekken. Jij voelt dat er iets speelt, terwijl je partner volhoudt dat er echt niets aan de hand is. Je voelt je eenzaam en verward: hoe kun je zó van iemand houden, en je tegelijk zó onbegrepen voelen? Veel vrouwen zoeken naar antwoorden waarom het niet lekker loopt in hun rekatie, waarom ze zich ondanks dat ze samen zijn eenzaam voelen. Ze vragen zich af waarom er weinig tot geen intimiteit (meer) is in de relatie. Waarom dezelfde patronen keer op keer terugkeren in de relatie. Soms – na jaren aanpassen, praten en twijfelen – komt dat ene woord bovendrijven: autisme. Jouw partner heeft autisme.
Autisme bij mannen: vaak laat herkend
Autisme bij mannen wordt lang niet altijd opgemerkt. Zeker niet als iemand zich zijn hele leven heeft aangepast, intelligent genoeg is om mee te draaien in de maatschappij of veel compenseert en gewend is geraakt aan ‘overleven’.
Toch zijn er binnen de relatie signalen die kunnen opvallen:
-
Moeite met het herkennen en benoemen van emoties
-
Letterlijke communicatie, zonder tussen de regels door te lezen of dingen aan te voelen
-
Weinig behoefte hebben aan sociaal contact of gezamenlijke (intieme) momenten
-
Sterke behoefte hebben aan structuur, controle en voorspelbaarheid
- Niet goed met veranderingen kunnen omgaan
- Overprikkeld zijn na een drukke dag
Wat voor jou als partner ‘gewoon’ is, kan voor hem onduidelijk of zelfs overweldigend zijn. Hierdoor komen jullie vaak in dezelfde patronen terecht. Jij zoekt bijvoorbeeld toenadering, hij trekt zich juist terug, jij voelt je daardoor afgewezen terwijl hij zich overvraagd voelt.
Verschillende behoeften als je partner autisme heeft
Wat je in het begin nog aantrekkelijk vond in je partner kan je steeds meer gaan opbreken. Je mist wellicht het spontane, de echte verbinding, de intimiteit. Jij hebt behoeftes die je partner niet meer lijkt te kunnen vervullen. Misschien ben je gaan twijfelen aan jezelf:
Ben ik te emotioneel? Vraag ik teveel? Waarom lukt het ons niet? Het is heel normaal dat je jezelf deze vragen gaat stellen.
Wat helpt?
Herkenning is de eerste stap. Niet om iemand in een hokje te plaatsen, maar om begrip te krijgen voor elkaars situatie.
Wat partners vaak helpt:
-
Begrijpen hoe autisme werkt, specifiek bij mannen
-
Verwachtingen en behoeftes duidelijk uitspreken
-
Tijd nemen voor verwerking, stilte en ontprikkeling
-
Accepteren dat jullie relatie er wellicht anders uitziet dan ‘bij anderen’
-
Ondersteuning zoeken; individueel of samen, bijvoorbeeld in de vorm van relatietherapie
Soms is een officiële diagnose helpend, soms volstaat begrip. In beide gevallen geeft het lucht als je weet: dit is niet mijn schuld, en ook niet zijn onwil.
Je hoeft het niet alleen te doen
Je kunt bij Bzonder terecht voor relatietherapie waarbij bij één van de partners, of beide sprake is van een diagnose. Relatietherapie bij autisme of relatietherapie bij AD(H)D bij Bzonder heeft als uitgangspunt om het begrip en de emotionele verbondenheid tussen jou en je partner te herstellen en/of te versterken. Daarbij houden we rekening met de bijzonderheden die in jullie relatie kunnen spelen door neurodivergentie. Uiteindelijk is het doel dat je allebei jezelf kunnen zijn met begrip voor elkaar, fijner met elkaar kunnen communiceren en vanuit je eigen waarden de verbinding met de ander aan kan gaan.
De snelle checks
✓ Geen verwijzing van huisarts nodig
✓ Geen lange wachtlijst
✓ Geschikt voor volwassenen (18+)
Ook mogelijk interessant voor jou
Behandeling ADHD, ADD of autisme bij volwassenen
Losse coaching sessie boeken zonder traject