Voorbeeld therapieverloop Janneke

Benieuwd naar hoe we werken?

Onderstaand vind je een beschrijving van het therapieverloop van één van onze cliënten.

“Janneke is een 35-jarige verzorgde en intelligente vrouw, die zich met stressklachten meldt bij de huisarts. Ze heeft weinig energie, enorme drukte in haar hoofd, voelt zich onzeker en piekert veel. Ze was altijd iemand die maar doorging en alle ballen in de lucht hield, maar vorige week heeft ze zich uiteindelijk ziek moeten melden op haar werk. Janneke heeft een functie op het secretariaat van een universiteit en woont samen met haar partner, met wie ze drie jonge kinderen heeft. De POH GGZ verwijst haar door naar Bzonder, vanwege de stressklachten en klachten over gebrek aan overzicht en drukte.

In de uitgebreide intake ziet de behandelaar niet alleen burn-out klachten bij Janneke terug, maar ook ADHD-signalen. Janneke is erg prikkelgevoelig, ze kan zich niet goed afsluiten. Ze heeft veel moeite met het houden van overzicht, doet veel dingen tegelijk en komt daardoor uiteindelijk tot niets. Op haar werk heeft zij sterke externe motivatie (harde deadlines) nodig om haar werk af te krijgen. Door haar klachten maakt Janneke ook minder sociale afspraken en in huis pakt ze veel minder aan waardoor er klussen blijven liggen. Dingen in huis hebben vaste plekken en Janneke probeert vaste routines aan te houden voor haar dagelijkse bezigheden. Bij doorvragen blijkt dat ze heel chaotisch en erg snel afgeleid is waardoor zij zich niet goed kan concentreren op taken, maar van alles tegelijk doet. Janneke geeft aan dat ze continu op prikkels in gaat. Ze werkt keihard maar heel ongestructureerd. Ze heeft en doet veel taken, maar inefficiënt. Huishoudelijke routines ontbreken, daardoor is ze er de hele dag mee bezig. Daarnaast heeft ze voortdurend het gevoel dat het niet goed genoeg is en stopt ze haar emoties weg. Janneke stelt zichzelf extreem hoge eisen en wil graag dat de buitenwereld denkt dat haar leven perfect is en dat ze altijd alles onder controle heeft. Janneke doet enorm veel moeite om alle ballen (van haar huishouden, opvoeding van haar kinderen, haar werk, haar relatie en sociale contacten) hoog te houden. Anderen omschrijven haar daardoor als energiek en hardwerkend, maar ze zien niet hoe veel kruim dit haar kost.

Uit ons psychologisch onderzoek blijkt o.a. dat Janneke ADHD heeft en dat ze gedragspatronen en schema’s [vanuit: schematherapie] heeft ontwikkeld gedurende haar leven waaraan ze binnen onze behandeling kan werken en adequater mee kan leren omgaan. Janneke start bij een behandelaar met wie zij een klik heeft met psycho-educatie, acceptatie rondom haar diagnose, leren plannen en structureren. Binnen dit laatste stuk richten we ons niet alleen op het simpelweg structureren, maar ook inzicht in de energiebalans en prikkelgevoeligheid van Janneke. Janneke leert op die manier af te wisselen tussen stil staan en actief zijn, maar ook (h)erkennen wanneer iets energie kost of geeft. Bzonder gelooft niet in het aanleren van tooltjes, maar in bewustzijn en met jezelf leren omgaan. Janneke merkt dat ze eigenlijk altijd bezig is met dingen die moeten of van haar verwacht worden en ze begint te merken dat ze op deze momenten veel spanning opbouwt. Hierna wordt verder gewerkt aan haar zelfbeeld, schema’s en zelfacceptatie. Na de eerste periode sluit Janneke af bij haar eerste behandelaar en is ze klaar voor haar vervolgtraject. Daarin leert Janneke door middel van vaktherapie haar emoties en schema’s eerder te herkennen en leert ze er beter mee om te gaan. Hier is in deze fase voor gekozen omdat Janneke verbaal sterk is; door de vaktherapie kan zij groeien in het daadwerkelijk ervaren van gevoelens, zonder deze verbaal te kunnen bagatelliseren. Janneke bouwt na 1,5 jaar haar therapiemomenten af en na 2 jaar wordt de behandeling naar tevredenheid afgesloten door Janneke en de behandelaren.”

 

Herken je jezelf?

Neem contact met ons op via ons contactformulier om vrijblijvend te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen. Naast behandeling kun je bij ons ook terecht voor coaching of alleen diagnostiek.

 

Herken je jouw cliënt?

Via ons contactformulier kun je ons benaderen om met ons te overleggen over jouw cliënt. We denken graag met jou mee over wat wij voor jouw cliënt zouden kunnen betekenen, op welke manier of waar jouw cliënt anders terecht zou kunnen. Ook is het mogelijk via ons contactformulier een uitgebreide consultatie aan te vragen voor een eigen casus.
Meer weten? Je leest het op onze pagina voor verwijzers.

 

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.