Mannen met ADHD: meer dan druk of chaotisch

Mannen met ADHD: meer dan druk of chaotisch

Wanneer je ADHD zegt, denken mensen vaak aan drukke jongetjes op school. De stuiterbal in de klas of het Duracell-konijntje. Vaak is het iemand die veel grappen maakt of altijd zijn spullen vergeet. Maar ADHD verdwijnt niet na de kindertijd, het verandert van vorm. En bij volwassen mannen blijft het vaak jarenlang onopgemerkt.
Veel mannen met ADHD hebben geleerd hun onrust te verbergen. Ze hebben werk, een gezin misschien, eigenlijk zijn ze succesvol en toch is er dat onrustige gevoel dat ze altijd achter de feiten aanlopen. Dat alles nét wat meer moeite kost.

Contact

 

‘Ik dacht dat het gewoon bij mij hoorde’

Mannen met ADHD hebben zichzelf copingsmechanismes of overlevingsstrategieën aangeleerd. Door altijd aan te staan en harder te werken. Of juist door alles op het laatste moment te doen, omdat het dan pas écht lukt om te focussen. Maar die strategieën kosten veel energie. Op de lange termijn kunnen ze zelfs leiden tot burn-out, relatieproblemen of een gevoel van falen. Terwijl er een hele andere verklaring kan zijn: ADHD.
Ze hebben zich inmiddels zo goed aangepast dat ze het zelf niet meer doorhebben. Ze lachen erom als ze weer hun sleutels kwijt zijn, of zeggen dat ze nu eenmaal niet zo goed zijn in administratie. Lang denken ze dat het normaal is: ‘Iedereen vergeet toch weleens iets?’ of ‘Ik moet gewoon beter plannen’. De eigenschappen die bij ADHD horen, zijn vaak versmolten geraakt met hun zelfbeeld. Daardoor blijft de onderliggende oorzaak vaak jarenlang onder de radar. Niet omdat de signalen er niet waren, maar omdat ze nooit in verband werden gebracht met ADHD.

Hoe ADHD zich uit bij volwassen mannen

ADHD is geen kwestie van alleen maar druk zijn. Het is een neurobiologische aandoening die invloed heeft op aandacht, impulscontrole en motivatie. Bij volwassen mannen uit zich dat vaak anders dan bij kinderen en ook anders dan bij vrouwen.
Dit zijn veelvoorkomende symptomen:

  • Onrust in het hoofd
    Gedachten die nooit stilstaan. Altijd bezig met tien dingen tegelijk. Moeite om te ontspannen, ook tijdens vrije tijd. Veel mannen noemen het een ‘storm in hun hoofd’.
  • Uitstelgedrag en last-minute stress
    Taken worden uitgesteld tot het echt niet anders kan. Deadlines zorgen voor adrenaline, en dan lukt het ineens wel! Maar dat patroon is vermoeiend en soms destructief.
  • Snel afgeleid
    Een geluid, een gedachte, een notificatie… Alles kan de aandacht wegtrekken. Het kost veel moeite om focus vast te houden, zeker bij taken die saai of repeterend zijn.
  • Impulsiviteit
    Snel praten, snel beslissen, snel doen. Soms pakt dat goed uit (bijvoorbeeld bij creatief werk), maar het kan ook zorgen voor spijt, ondoordachte keuzes of conflicten.
  • Sterke emoties en frustratiegevoeligheid
    Moeite met emotieregulatie komt vaak voor. Boosheid, frustratie of verdriet kan plotseling opkomen en overweldigend voelen. Achteraf is er vaak schaamte of verwarring.
  • Hyperfocus
    Paradoxaal genoeg kunnen mannen met ADHD ook extreem gefocust raken op één taak, zolang het onderwerp hen boeit. Tijd en omgeving worden dan vergeten. Maar het wisselt en die grilligheid maakt het ingewikkeld.

Waarom het vaak niet opvalt

Vaak hebben mannen met ADHD geleerd zich aan te passen. Ze kiezen een baan met veel prikkels of afwisseling, zodat ze hun energie kwijt kunnen, of wisselen juist elke paar jaar van werkplek. Ook ontwikkelen ze vaak een stoere houding om hun onrust te verbergen. Daarnaast wordt impulsiviteit soms als mannelijk gezien, en dus niet als probleem herkend.
Perfectionisme speelt ook vaak een rol. Juist om de innerlijke chaos te compenseren, leggen veel mannen de lat heel hoog voor zichzelf. Ze willen bewijzen dat ze het kunnen, totdat ze opbranden.

Wat een diagnose kan opleveren

Voor veel mannen is een late diagnose een moment van herkenning en opluchting. Het verklaart waarom dingen altijd net wat moeilijker gingen en waarom je altijd zo moe was van gewoon normaal functioneren.
Een diagnose opent ook de deur naar begrip, hulp, begeleiding of medicatie, maar bovenal naar meer zelfinzicht. En daarmee naar mildheid, keuzes maken die wel goed passen, en meer rust.

Herken jij jezelf hierin?

ADHD is er in allerlei vormen. Druk of dromerig. Chaotisch of juist controlerend. Het hoeft je leven niet te bepalen, maar begrijpen wat er speelt, kan een wereld van verschil maken.
Wil je onderzoeken of ADHD bij jou een rol speelt? Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek — we denken graag met je mee.

Iemand spreken

Liever meteen aanmelden voor diagnostiek?

Aanmelden diagnostiek

De snelle checks

✓ Je hebt geen verwijzing van de huisarts nodig

✓ We hebben geen wachtlijst

✓ Geschikt voor 18+

✓ Geen vergoeding door verzekering

Mogelijk ook interessant voor jou

ADHD test

ADHD diagnostiek traject

Kenmerken ADHD bij volwassenen

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.