Wat is stress?

 

Stress. Iedereen kent het en heeft er wel eens mee te maken. Maar wat is nou precies stress en hoe weet je of de stress die je ervaart nog gezond is of niet.

Acute stress als signaalfunctie

Acute Stress is in de basis niet meer dan een signaalfunctie. Je hersenen scannen voortdurend je omgeving af op gevaar. Op het moment dat je gevaar verwacht geven je hersenen een sein af en ervaar je angst. Bijvoorbeeld als in je ineens  een auto met grote snelheid op je af ziet komen. Deze acute stress reactie zorgt ervoor dat je snel kunt reageren en jezelf daarmee kunt beschermen. Op het moment dat de gevaarlijke situatie weer voorbij is kun je ontspannen en verdwijnt de stress.

Heb jij last van stressklachten en wil je hier hulp bij? Neem dan contact met ons op.

Whatsapp met ons

Langdurige stress

Acute stress is dus nuttig en helpt ons. Het gaat ook weer weg als de gevaarlijke situatie over is.  Het wordt lastiger als stressklachten aanhouden en je niet goed meer kunt ontspannen. Het wordt dan een gevoel dat je continue ervaart. Ook als er geen acuut gevaar (meer) dreigt. Stress wordt dan meer het gevoel dat je niet kunt voldoen aan de eisen die aan jou worden gesteld. Dit kunnen eisen zijn die anderen aan je stellen of die je aan jezelf stelt.

 

Lange termijn effecten

Als je langdurige stress ervaart ontspan je niet meer voldoende. Je bent constant in een staat van alertheid. Dit heeft een effect op hoe jij je voelt. Je kunt zowel lichamelijke als mentale klachten gaan ervaren.

Stress is dus in de basis niet meer en niets minder dan een signaalfunctie die jou beschermt tegen gevaar. Onze voorouders beschikten hier al over voor hun overleving. Wij, in de moderne tijd, beschikken nog steeds over deze signaalfunctie die ons helpt onszelf te beschermen. Als de stress echter lang aanhoudt en je niet meer in staat bent om genoeg te ontspannen kan stress leiden tot klachten zoals overspannenheid, depressie, slapeloosheid en burn-out.

wat is stress?

Waarom Bzonder bij je stressklachten?

Bij Bzonder besteden we veel aandacht aan wie jij bent als persoon. Bzonder bestaat uit een team van enthousiaste professionals met ervaring in zowel coaching, training als behandeling. Niet vanuit een papiertje, maar met expertise vanuit de psychologische zorg. Dit betekent dat je niet bij ‘zomaar’ een iemand terecht komt, maar bij een professional die weet waar hij of zij het over heeft. Bzonder heeft expertise op het gebied van burn-out klachten bij volwassenen. Zij weten hoe een burn-out voelt.

 

Meer weten over stress of aanmelden?

Contact Whatsapp met ons

 

De snelle checks

✓ Geen verwijzing van huisarts nodig

✓ Geen wachtlijst

✓ Geschikt voor volwassenen (18+)

✓ Vaak vergoed door de werkgever

✓ Private, premium en zakelijke trajecten

✓ Online of op kantoorlocatie van Bzonder

 

Ook mogelijk interessant voor jou

Omgaan met overprikkeling

Stress test

Relatietherapie

Losse sessie boeken

(Online) diagnostiek zonder wachtlijsten

 

 

Bzonder! helpt je ontwikkelen naar de beste versie van jezelf.